“Rotary Global Swimarathon”: Plivački maraton po peti put u Tuzli

Rotaract i Interact Club Tuzla '99, zajedno sa Rotary Club Tuzla, organizuju Plivački maraton "Rotary Global Swimarathon".


Maraton će se održati 25.02.2017. godine na bazenu Hotela Tuzla u periodu od 11:30 do 13:30h.

Advertisements

“Rotary Global Swimarathon” organizuje se po peti put, a sakupljena sredstva biti će iskorištena u borbi za iskorjenje poliomijelitisa.

Plivački maraton se u svijetu održava šestu godinu zaredom i predstavlja globalnu inicijativu Rotary zajednice. Prvi Plivački maraton je održan 2012. godine kada je oboren i Ginisov rekord za namjasovnije plivanje na 100m. Održan je u 64 države širom svijeta, a učestvovalo je 4,546 plivača. Prikupljena sredstva su usmjerena ka End Polio Now kampanji sa jednim ciljem – eradikacija dječije paralize.

Globalna kampanja Rotary Internationala u suradnji sa SZO, UNICEF-om i “The  Gates Foundation” je pokrenuta 1988. godine, u periodu kada je godišnje dijagnostifikovano približno 400,000 slučajeva dječije paralize u svijetu. U 2016. godini taj broj je sveden na svega 37 slučajeva, s time da je tekućoj godini je zabilježen samo jedan slučaj dječije paralize u Afganistanu. Pored Afganistana, Pakistan i Nigerija su preostale države u svijetu u kojima je zabilježena ova, sada već endemska, bolest. Kontinuriani napori enormnog broja volontera, istraživača, strategista i velikodušnih ljudi su nas doveli tik pred iskorjenje ove bolesti.

Advertisements

Globalni cilj ove kampnje je svesti broj oboljelih na magičan broj nula.

Inače, poliomijelitis uzrokuje infekcija članom roda enterovirusa poznatih pod nazivom poliovirusi koji u organizam ulaze oralnim, a katkad i dišnim putem. Većinom bivaju zaražena djeca do pet godina starosti. Lijek za ovu bolest ne postoji, te prevencija vakcinacijom predstavlja najefikasniji način zaštite. Dok se u potpunosti ne iskorijeni ova bolest, svako dijete je u potencijalnoj opasnosti.

Organizatori pozivaju sve građane, mlade i stare, da se pridruže utrci čiji se kraj već nazire.

(STUDOMAT.ba)