Reforma zdravstva u KS: Ko će liječiti studente UNSA?

Najavljena reforma zdravstva u KS-u i dalje izaziva reakcije, naročito studenata zabrinutih najavama o gašenju Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu.


Zavod za zaštitu zdravlja studenata UNSA; foto: Oslobođenje
Zavod za zaštitu zdravlja studenata UNSA; foto: Oslobođenje

Nakon što je Ministarstvo zdravstva KS-a najavilo ozbiljne reformske zahvate u zdravstvenom sistemu ovog kantona, mnogi građani su zabrinuti, a njihova zebnja pojačana je utiskom da se pod imenom reforme i racionalizacije kriju (drastične) uštede u zdravstvu koje bi ih mogle ostaviti bez kvalitetne usluge. Sarajevski studenti već neko vrijeme diskutuju o ovoj temi koja ih se, zbog najave zatvaranja Zavoda za zaštitu zdravlja studenata UNSA, direktno tiče.

Advertisements

Bez garancija i rješenja

– Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (STAFF) pomno je pratila situaciju oko zdravstvene reforme i zaključila da ne postoji nikakva analiza na koju bi se moglo pozvati kao dokaz za primjenu reforme. Bez analize, garancija i rješenja kako će se riješiti status studenata nakon reforme, posebno onih koji dolaze van KS-a, zaključili smo da reforma ne postoji, nego je sinonim za rezanje troškova, kazao je za Suad Beganović, predsjednik STAFF-a.

Ova studentska asocijacija organizirala je javnu tribinu sa ciljem da se sagleda širi kontekst reforme zdravstva, a osim studenata, okupila je i zainteresirane građane i medicinske stručnjake.

– Za dobre i prave reforme jesmo, za ove trenutne nismo, naglašava Beganović, dodavši da su “ljudi iz struke argumentovano obrazložili sve manjkavosti, od činjenice da najveći potrošač KCUS nije obuhvaćen reformom do činjenice da se studentima stomatologije ugrožava mogućnost prakse, ispričao je Beganović.

Neke od primjedbi reformi su odsustvo zadovoljavajuće analize stanja, isključivanje krajnjih korisnika iz rasprave, ignoriranje problema korupcije, neosjetljivost na specifičnosti različitih skupina, koje se šalju u “već sad preopterećene kapacitete porodične medicine”, neophodnost “korjenite transformacije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kao ustanove s najvećim budžetom i najvećim gubicima”.

Najavljeno zatvaranje Zavoda za zaštitu studenata UNSA, zajedno sa preostalih 12 zdravstvenih zavoda, stoji u zaključcima tribine, nije odgovor na probleme.

– Da bi prestala potreba za postojanjem nekog zavoda, mora se provesti detaljno istraživanje njegove uloge, funkcionalnosti i značaja unutar zdravstvenog sistema. Radikalni rezovi se nerijetko mogu zamijeniti dobro planiranim i utemeljenim internim reformama ustanove. Promjene su potrebne i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata, ali se mora krenuti od studenata i očekujemo da budemo uključeni, poručeno je sa javne rasprave.

Advertisements

Upozoravaju da prijedlog reforme ne precizira na koji način će se studentima koji dolaze iz drugih kantona obezbijediti efikasna zdravstvena zaštita.

Specijalna zaštita

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Haris Zahiragić kaže da ova organizacija još nije spremna da se očituje, sve dok ne dobije “crno na bijelo formalno-pravno važeći plan reforme”. Ipak, SPUS je u proteklom periodu kantonalnoj ministrici Zilhi Ademaj predočio osnovni zahtjev.

– Od ministrice i Vlade KS-a smo tražili da zdravstvena zaštita studenata, kako onih koji žive u KS-u, tako i onih čije je prebivalište u drugim kantonima, bude efikasna i posebna. Insistiramo na specijalnoj zaštiti, jer postoje specifičnosti kod studentske populacije zbog čega ih pojedini zakoni i evropske konvencije prepoznaju kao posebnu kategoriju, kazao je Zahiragić.

On je stava da za ostvarivanje posebne zdravstvene zaštite studenata nije nužan Zavod kao pravni subjekt, niti vjeruje da su osnovni motiv reforme uštede.

– Riječ je o restrukturiranju finansija u zdravstvu. Ukoliko postoji 13 nadzornih i upravnih odbora, 13 službenih auta, 13 direktorskih plata i ukoliko se te pare mogu utrošiti u kupovinu savremene medicinske opreme, onda novac neće izaći iz zdravstva, nego će se unutar zdravstvenog sistema preusmjeriti u ono čemu treba da služi, uvjeren je Zahiragić.

Alternativa Zavodu su ambulante za studente u okviru studentskih domova, a Zahiragić je spomenuo i mogućnost osnivanja posebne univerzitetske klinike kao nove organizacione jedinice UNSA.

(Oslobođenje)