Red Bull Solo Q: Elsin Uzunović je bh. LOL prvak

Gejmerski spektakl trajao je duže od šest sati, a mogle su se vidjeti vrhunske 1 na 1 borbe.


100ab309 c1bb 4f96 b0c7 52fc61ebd130
Foto: Sulejman Omerbašić / Red Bull

Bh. pobjednik globalnog eSport Red Bull Solo Q turnira nedavno održanog u našoj zemlji, dvadesetpetogodišnji Elsin Uzunović iz Sarajeva, nakon poraza u regionalnom, ipak se nije uspio plasirati na svjetsko finale koje je na programu u Minhenu 4. i 5. decembra ove godine.

Uzunović je u gejmerskim krugovima poznatiji kao “Uzun“, i drugi put je šampion domaćeg izdanja ovog prestižnog turnira. On je, podsjećamo, bez izgubljene partije savladao sve bh. konkurente te je tako rezervisao učešće na regionalnoj smotri gdje se borio protiv prvaka 11 evropskih zemalja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Individualne vještine

– Za razliku od tradicionalnog LoL (League of Legends) takmičenja u kojem dominira timski rad, ovo je takmičenje 1 na 1 u kojem se ističe individualna vještina, i gdje je najveći pritisak na pojedincu. To takmičenje je samo po sebi specifično i nije slično ničemu drugom, pa zbog toga daje dodatnu dimenziju individualnoj vještini u onome što je inače timska igra, kaže Uzunović.

Ovo takmičenje se u našoj zemlji organizira već treći put te je i konkurencija sve jača, a ono najbolje, prema njegovom mišljenju, je to što se bh. prvaku pruža prilika da predstavlja svoju zemlju na svjetskom prvenstvu i u okruženju svjetske gejmerske elite.

– Finale svjetskog prvenstva u LoL-u u jednom trenutku gleda i po 115 miliona ljudi. To je, recimo, dvostruki skok samo u odnosu na prošlu godinu, i ako poredimo popularnost tradicionalnih sportova, možemo vidjeti koliko su eSportovi zapravo u porastu, kaže on.

Uzunović kaže da je i u regionu sve više značajnih turnira na kojima su bh. takmičari pokazali svoje respektabilno znanje i vještine, što im, kako ističe, trenutno i jeste cilj.

– Jako je dobar osjećaj postati nacionalni prvak. Svaka prilika koju dobijemo kao igrači da pokažemo ono što znamo i da se dokažemo sebi i drugima, uvijek je dobro došla, kazao je Uzunović dodajući kako se za ovakva takmičenja nemate baš priliku pripremati sami, pa je izuzetno zahvalan i ostatku ekipe koja je uvijek bila tu za vježbu 1 na 1.

Online završnica

– Iskreno mislim da svako iz moje ekipe jednako zaslužuje biti prvak kao ja, zaključuje on.

Inače, zabavna i dinamična online završnica takmičenja u planetarno popularnoj igri League of Legends održana je nedavno u našoj zemlji i okupila je sve pobjednike tokom dvije kvalifikacione runde koje su privukle oko 70 takmičara. Gejmerski spektakl trajao je duže od šest sati, a mogle su se vidjeti vrhunske 1 na 1 borbe uz profesionalne, ali i šaljive komentare poznate streamerke Željane “Leptirica” Komosar, te Faruka “Koka” Špiljaka. Red Bull Solo Q je projekat pokrenut s ciljem razvoja sve masovnije eSport zajednice i pružanja podrške mladim talentima u izlasku na svjetsku scenu, a i ove jeseni organizovan je u saradnji sa Tiltproofom u online formi.