Radite od kuće: Nekoliko savjeta kako da budete kreativniji i produktivniji

Ovih dana sve više ljudi ostaje da radi od kuće. Koronavirus je primarni razlog, ali treba reći da je mnogo prednosti rada od kuće, od manjka izgubljenog vremena u transportu do i sa posla, uštede troškova tog transporta, smanjenja emisije štetnih gasova...


home working 1586859016

Ipak, navikavanje na rad od kuće može za neke biti teško. Za većinu dom je mjesto za opuštanje od radnog dana. Ali kada dom postane kancelarija, morate da pronađete načine kako da produktivno vrijeme uskladite sa slobodnim vremenom, Radio Sarajevo.

Ustanite i “idite” na posao

Neki misle da rad od kuće znači da se podignete iz kreveta u podne i provedete dan za stolom u donjem vešu. Iako je to jedan od načina, pomaže ako se ponašate kao da zapravo radite. To što vam je kancelarija sada u kući ne znači da bi trebalo da kršite svakodnevnu rutinu. Nagon da kasno spavate je jak, ali nemojte se predavati.

Napravite radni prostor

Oni koji imaju rezervnu sobu mogu da je pretvore u kancelariju. Ako je nemate, možda možete da se snađete i bez nje. Izdvojite mjesto na kom imate ono što vam treba za posao pri ruci i pokušajte da ga ne ispunjavate drugim stvarima. U svakom slučaju, pokušajte da ne nosite laptop na kauč ili u krevet.

working table 1586859039

Recite svojoj porodici da radite

Najveća prepreka koju možete imati kad raditi od kuće je to što morate podsjećati porodicu da ste na poslu, iako ste u svojoj kući. Postavite nekoliko osnovnih pravila za sve u kući – uključujući i vas – i pridržavajte ih se.

Zapamtite i sami da radite

Ako radite od kuće, šanse su da radite na računaru i na internetu. Dan na mreži znači da postoji barem milion stvari koje pokušavaju da vas spriječe da budete produktivni. Oduprite se iskušenju da gledate Jutjub ili igrate igrice ili provodite cio dan na Fejsbuku. Šef možda nije tu da vam gleda preko ramena, ali posao je posao.

Ne zaboravite ni na pauze!

U kancelariji vjerovatno svaki dan koristite pauzu ili dvije. Zadržite te dobre navike kada radite od kuće. Prošetajte od stola za ručak ili po šolju kafe. Nemojte jesti tamo gdje radite. Vašem umu je potreban predah baš kao i vašem tijelu.

Tišina je loša!

Dok ne bi trebalo da provodite dan gledajući Netflix, malo pozadinske buke može biti korisno. U kancelariji vjerovatno imate kolege koji razgovaraju ili razne vrste zvukova koje čak i ne primjećujete. Treba vam isto i kod kuće. Ipak, pazite da ne provodite dan pjevajući ili svirajući virtuelne bubnjeve po cio dan.

Osjećajte se “na poslu” kao kod kuće!

Većina kancelarija dozvoljava stvari poput fotografija stolu i slično pa ni vaša kućna kancelarija ne treba da se razlikuje. Prilagodite je tako da se u njoj dobro osjećate. Ako vam kancelarijski prostor nije udoban, nećete biti toliko produktivni koliko možete.