Putni bonton, evo kako se ljubi u različitim krajevima svijeta

Ako ne poznajete pravila lijepog ponašanja u stranoj zemlji, običan poljubac u obraz ili rukovanje sa novim prijateljima lako može da se pretvori u nespretno iskustvo. Mnogi od nas su se našli u situaciji da umjesto obraza poljube vrat ili dobiju prijekorne poglede zbog ulaska u intimni prostor onih koji nisu navikli na takvo izražavanje bliskosti. Da ne biste nekoga uvrijedili ili zabunom poljubili u usta, najbolje je da pustite da domaćin vodi, a vi slijedite njegov primjer.


traveling 1553692063

Italijani su jedan od rijetkih evropskih naroda koji pri susretu pružaju lijevi obraz, dok se Amerikanci umjesto poljupcem pozdravljaju zagrljajem, piše putokaz.me.

U Kini je bolje da se uzdržite od ljubljenja i da prilikom pozdrava samo pružite ruku.

U Latinskoj Americi ljubljenje pri prvom susretu je uobičajeno, a u Argentini se u obraz ljube i muškarci.

Britanci, Njemci i Šveđani su nešto hladniji i zatvoreniji od stanovnika sa juga Evrope.

U zavisnosti od države, a negdje i od grada, ljudi se ljube jednom, dva, a ponegdje čak i osam puta, kao što je slučaj u Avganistanu. Tako se, na primjer, u Sao Paolu ljubi dvaputa, a u Rio de Žaneiru jednom.

U Egiptu se očekuju dva poljupca, dok su na periferiji uobičajena tri. Slično je i u Iranu, gdje taj broj varira od jedan do tri.

Parižani to rade dva puta, dok se u Provansi ljubi tri puta.

Amerikanci se rukuju ili grle, a u Njemačkoj je zagrljaj češći nego poljubac u obraz. U većini zemalja se ljubi najprije sa desna, ali ne i u Italiji, gdje važi “pravilo lijeve strane”.

Da li zbog karmina za usne ili straha od zaraze nije poznato, ali u većini zemalja poljupci se daju “u vazduh”.

Ako ne znate gdje ćete sa rukama, najbolje ih je nježno položiti na ramena osobe koju pozdravljate.

(STUDOMAT.ba)