Psiholozi savjetuju: Sedam koraka kako da postanete “jutarnji tip”

Ako se mučite ujutro da ustanete iz kreveta, niste sami. Bihevijoralni psiholozi savjetuju kako da samo u sedam koraka postanete jutarnji tip koji funkcioniše bez problema u ranim satima.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U savjetima se navodi kako trebate uvijek spavati s lijeve strane kreveta, nositi nešto žuto, namjestiti alarm da svira kao vaša omiljena pjesma, raditi petominutne vježbe, tuširati se hladnom vodom i jesti kašu za doručak.

Kako objašnjavaju, umjesto vježbe možete imati petominutni seksualni odnos, a potom uradite stoj na rukama dvije minute. Tuširanje hladnom vodom treba trajati tri minute, a doručak pet minuta.

– Umjesto da provedete 18 minuta ujutro pomjerajući alarm, što će učiniti da ustanete umorniji i neraspoloženiji, koristite to vrijeme za ove aktivnosti i učinite ih rutinom. Ova formula prodrma vaš sistem, pokreće brže krv ka mozgu i daje energiju. Alarm koji je ustvari pjesma koju volite i žuta boja, učinit će da se budite s osmijehom, rekao je psiholog Jo Hemmings.

Ranije je utvrđeno kako je jutro najbolje vrijeme za seks jer, ne samo da poboljšava vaš imuni sistem, već oslobađa oktosin koji vas opušta. Petominutne vježbe utječu na ispuštanje hormona koji vas čine sretnim.

Žuta boja je boja sreće, zabave i igre. Ukoliko ne nosite pidžamu ili spavate goli, neka vam jutarnja šoljica kafe bude u žutoj boji ili peškir kojim ćete se obrisati nakon tuširanja.

Ne gasite alarm ni tokom vikenda, osim ako morate, jer ćete steći rutinu i postati pravi jutarnji tip. Kako biste izgledali svježe, stavite kapi za oči kada e probudite, stojite na glavi ako ste hrabri i počupajte se za kosu kako bi vam krv krenula ka gore.

(Klix.ba)