Prošetajte virtuelnim muzejom šumarstva Bosne i Hercegovine

Šumarstvo predstavlja jedno od prvih sistemski organiziranih privrednih djelatnosti u BiH i kao takvo egzistira u našoj državi više od 140 godina.


Pripremio: Prof.dr. Sead Vojniković

Advertisements

Tokom ovog perioda načinjeno je mnogo naučno-istraživačkog posla, različitih terenskih radova, mijenjale su se tehnologije, mašine, državni sistemi, ljudi i sve je iza sebe ostavljalo neki trag.

Ukoliko imamo sačuvanu našu profesionalu prošlost, to na može biti podstrek za rad u budućnosti. Studentima će poznavanje prošlosti pomoći da više zavole svoj budući posao, odnosno da uživaju u budućnosti. Virtualni muzej šumarstva BiH je napravljen sa ciljem pokušaja očuvanja (za početak) samo dvodimenzionalnih artefakata vezanih prije svega za šume i šumarstvo kao važnu privrednu granu, ali i za svu ostalu prirodu BiH.

Advertisements

U ovom Muzeju naći ćete različita polja prikazivanja: šumarske karte i planove, šumarsko obrazovanje u BiH, uskotračna željeznica u BiH, različite publikacije o prirodi u BiH… S nadom da će se u budućnosti formirati pravi muzej želim vam ugodnu „šetnju“ kroz ovaj virtuelni muzej i nadam se da će te naći nešto interesantno za vas.

Ukoliko imate nešto interesantno za postavku u ovaj Muzej možete to poslati fotografisano skenirano, snimljeno i sl. na mail: svojnikovic70@gmail.com.