Projekat E4U – Pink Team Mostar: Prvi (ne)radni dan

Tim studenata dva Ekonomska fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru već neko vrijeme usmjerava sve svoje snage u koncipiranju i sprovedbi kampanje unaprijeđenja obrazovnog sistema u BiH pod nazivom "E4U" može se reći na dosad jako efektivan način.


Naime, cjelokupan projekt je finansiran od strane Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH i na istom trenutno rade studenti sa čak 14 fakulteta širom cijele BiH. Podijeljeni studenti po timovima kojih je ukupno 7 nastoje na svoj način sprovesti kampanju poticanja reformi te ukazati na iznimnu potrebu za istim. Tim iz Mostara je sprovođenje pomenute kampanje kroz temu „Kvalitetno obrazovanje i dobar posao“ odabrao prikazati zanimljivim video klipovima te najavom završne konferencije koja će okupiti studente, profesore kao i preduzetnike u Tehnološkom parku „Intera“ 20.02. gdje će isti moći iznijeti svoj stav o ključnoj temi potrebnih reformi.

Advertisements

Trenutna situacija u postojećem obrazovnom sistemu te iznimna potreba za reformama istog čine suštinu koju klipovi s brojnim pregledima nose u svom sadržaju gdje studenti kao glavnu poruku iznose da ih se tiče, njih kao pojedinaca, studenata u cijeloj BiH te posebno generacija koje dolaze.

Danas se pojavio treći nastavak video priče mladih mostarskih studenata koji su već izazvali pažnju i brojne pozitivne reakcije u javnosti. Zajednički tražeći reformu obrazovnog sistema i ukazujući na važnost reformske agende svakodnevno nas iznenade svojom kreativnošću. Naime, radi se o video klipovima u produkciji Agencije Web Studio u kojima su studenti preuzeli uloge glumaca, a prikazuju probleme s kojima se svi mladi susreću na njima svojstven način. Uskoro slijede još dva video klipa koja „Pink team“ studenata namjerava emitovati.

Studenti sa svojim video klipovima žele prikazati problem današnjeg obrazovnog sistema, nedostatka povezanosti teorijskog i praktičnog znanja, nesnalažljivosti studenata prilikom prvog radnog iskustva, te na potrebu povezivanja obrazovnih institucija i realnog sektora. Smatraju da je vrlo važno omogućavanje prakse studentima zbog lakšeg uključivanja u poslovni sektor i lakšeg odgovaranja složenim zahtjevima na radnom mjestu nakon školovanja. Iznenađenjima od strane ove ekipe čini se nema kraja, a treći komičan video i situaciju prvog dana na poslu možete pogledati u nastavku. I ostale klipove možete pronaći na zvaničnom YouTube kanalu.

Advertisements

Podršku PinkTeam Mostar ekipi možete pružiti na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu, Twitteru i Youtubeu pod nazivom “Kliknimo DA za reforme”, gdje možete pratiti njihove daljnje aktivnosti.

(STUDOMAT.ba)