Profesori sa Univerziteta u Banjaluci u prestižnom naučnom časopisu: Ljudski potencijal je ključ svega

Najveće zasluge treba da idu Mladenu Veletiću, koji je najmlađi doktor nauka Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.


profesor BL
Foto: BL portal

 – Osjećaj je prelijep, jer se višegodišnji rad isplatio na pravi način i postigli smo rezultat na koji smo ponosni. Najveće zasluge treba da idu Mladenu Veletiću, koji je najmlađi doktor nauka Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, kaže za BL portal docent na ovom fakultetu Mitar Simić, koji je zajedno sa Mladenom postao dio međunarodne grupe naučnika i stigao do prestižnog američkog naučnog časopisa „Kemikal rivjus” (Chemical Reviews).

 – Sredinom 2020. godine me pozvao Mladen Veletić da se uključim u jedan međunarodni tim istraživača koji bi pisao rad o implanatima sa integrisanim senzorima. On je sada je zaposlen na Fakultetu informacionih tehnologija i elektrotehnike Norveškog univerziteta nauka i tehnologije, kao i u Univerzitetskoj bolnici u Oslu. Međutim, zadužen je i za neke predmete na master studijima na našem fakultetu, tako da smo ostali u kontaktu i uvijek smo tražili mogućnost da sarađujemo, navodi Simić za BL portal.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tako su u junu 2020. godine počeli sa pregledom literature i napravili strukturu rada, koji je kasnije osvanuo u renomiranom, američkom, naučnom časopisu sa temom ,,Implantati sa senzorskim mogućnostima.ˮ

Pored Veletića i Simića u pisanju ovog rada učestvovali su Esanul Hoke Apu sa Saveznog univerziteta u Mičigenu, Jakob Bergsland iz Univerzitetske bolnice u Oslu, Ilangko Balasingam sa Norveškog univerziteta nauke i tehnologije i Univerzitetske bolnice u Oslu, Kristofer Kontag sa Saveznog univerziteta u Mičigenu, te Nuredin Ašamaki sa Univerziteta u Kaliforniji, Saveznog univerziteta u Mičigenu.

Simić napominje da je čast biti dio takvog tima i da saradnju sa Veletićem nastavlja, pa već planiraju zajednička istraživanja i u budućnosti se nadaju novim uspjesima.

 – Mislim da se prava vrijednost ovog rada ogleda, prije svega, u ostvarenoj saradnji sa istraživačima iz Norveške i SAD. Ljudski potencijal je nešto što se ne može kupiti i na tome treba neprestano raditi. Nadamo se da na ovome nećemo stati i da ćemo u predstojećem periodu pokazati da ovaj region, Univerzitet u Banjaluci i Elektrotehnički fakultet mogu da daju značajan doprinos u oblasti naučnoistraživačkog rada, ističe Simić za BL portal.

Na taj način omogućiće se Univerzitetu u Banjaluci, kao i samom Elektotehničkom fakultetu, još bolje rangiranje na svjetskim listama i podizanje ugleda, što bi moglo rezultirati i većom zastupljenošću u raspodjeli sredstava iz međunarodnih grantova za nabavku opreme i naučnoistraživački rad.

Implanti sa senzorskim mogućnostima su značajni prije svega zbog starenja ljudske populacije i povećanog broja hirurških procedura koje se izvode, pa je sve veći broj biomedicinskih uređaja koji se smještaju u tijelo

 – Iako su prednosti implantata značajne, postoje i određeni rizici, jer prisustvo stranih objekata u ljudskom tijelu može dovesti i do komplikacija koje mogu biti neprimijećene sve dok ne bude prekasno. S druge strane, aktuelni razvoj senzorskih rješenja omogućava rano otkrivanje i veoma malih promjena na implantima, pa se uz pouzdan prenos signala omogućava praćenje u realnom vremenu. To povećava njihovu pouzdanost, ali i sigurnost za korisnika. Mi smo u radu obradili kardiovaskularne, neuralne i ortopedske implante, kao i senzore koji se sa njima integrišu, objašnjava Simić i napominje da je ovaj rad bitan kako u RS-u, tako i u svijetu.