Profesor studentima skuhao kafu, a onda im održao lekciju koju će zauvijek pamtiti

Često se formalno obrazovanje strogo odvaja od onog životnog. No, ovaj je profesor pronašao načina da svojim studentima održi lekciju koja im neće donijeti desetku u indeksu, ali će im itekako koristiti u životu.


coffe 1572256865

Grupa bivših studenata, sada već uspješnih poslovnih ljudi, okupila se kako bi posjetili jednog starog profesora s faksa. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u porodici i na svakom životnom koraku, prenosi mojfaks.com.

Profesor ih je slušao s punom pažnjom i suosjećanjem. “Čini mi se da vam treba šoljica dobre kafe”, rekao je i povukao se u kuhinju. Vratio se s velikim loncem iz kojeg se pušila kafa i cijelim asortimanom šoljica. Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porculanskih, plastičnih, staklenih, papirnatih, kristalnih, keramičkih… Neke su izgledale skupocjeno, kao da su stigle s dvora posljednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrhane i polupane…

“Poslužite se.”

Kad su svi bivši studenti imali šoljicu u ruci, profesor je primijetio: “Lijepe i skupocjene začas su planule.” Na stolu su ostale nedirnute ružne, obične i jeftine šoljice. Nastavio je: “Za sebe želite samo najbolje. Što vam je ujedno i izvor stresa.”

“A ipak, izgled šoljice ne dodaje okusu. Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je uistinu trebala dobra kafa, a ne šalica. Ipak ste posegnuli za najboljom… A onda ste nastavili mjerkajući tuđe šoljice.”

“Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, sjetite se da je kafa poput života. A posao, novac i položaj u društvu… – poput šoljice. Alati za držati život. Šoljica ne definira, niti mijenja kvalitetu života koji živimo.”

“Ponekad, koncentrirajući se samo na šoljicu, propustimo uživati u kafi. Pijete kafu, a ne šoljicu. Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega. Žive jednostavno. Govore ljubazno. Vole velikodušno.”

(STUDOMAT.ba)