Prilika za nezaposlene u KS: Novi Zakon o obrazovanju odraslih

 Prilika za nezaposlene u KS: Novi Zakon o obrazovanju odraslih

Foto: Ilustracija

Zakonom o obrazovanju odraslih, koji je ove sedmice u formi Prijedloga utvrdila Vlada Kantona Sarajevo, želi se pravno urediti i olakšati stjecanje praktičnih stručnih znanja, izvršiti dokvalifikacija ili prekvalifikacija zainteresiranih zaposlenih ili nezaposlenih osoba, a imaju šansu zaposliti se na poslovima koji su traženi na tržištu rada.

Osim što Zakon predstavlja usaglašavanje sa strateškim državnim dokumentima koje tretiraju ovu oblast, on je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje traži uređenje djelovanja vlasti na svim nivoima u stvaranju uvjeta i definiranju programa cjeloživotnog učenja, te smanjena nepismenosti, stjecanja konkretnih vještina i povećanja konkurentnosti na tržištu rada.

Najvažniji partner države u ovoj oblasti je privreda koja treba iznijeti svoje potrebe i uključiti se u edukaciju potrebnih kadrova. Obrazovanje odraslih predstavlja dio jedinstvenog obrazovnog sistema Kantona koji se obavlja kao javna služba u javnim ustanovama i ustanovama u okviru formalnog, neformalnog, informalnog i samousmjerenog učenja. Zakon definira osnivanje i rad institucija koje će realizirati programe odraslih. U smislu forme, sadržaja i vrste on precizira programske sadržaje koje će provoditi obučeni andragoški kadar, regulira upis polaznika za obrazovanje odraslih po osnovu konkursa i definira dobivanje stručnih certifikata.

Ovim Zakonom je, kako je naglašeno u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, omogućeno velikom broj needuciranih osoba koji se nalaze na listama Službe za zapošljavanje stjecanje prvog zanimanja. Zakon stvara okvir i pretpostavke ovog procesa, a u njegovu realizaciju će biti uključeni privrednici, poslodavci, donatori, javne ustanove, Služba za zapošljavanje, a Skupština Kantona Sarajevo će donijeti konačnu odluku o predloženim zakonskim rješenjima.

(Radiosarajevo.ba)

Možda te i ovo zanima?