Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „PARALLEL“ po COVID protokolu u novom terminu

Odlukom Upravnog odbora Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta „MEDICUS“, u martu je prolongirana organizacija Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „PARALLEL“ zbog pandemije uzrokovane koronavirusom. „PARALLEL“ se trebao održati u aprilu, međutim, odgođen je kao i sve druge manifestacije za period kada to uslovi budu dozvoljavali.


PARALLEL scaled

– S obzirom na brzo širenje virusa, postupili smo odgovorno i otkazali manifestaciju iako je njeno održavanje od velike važnosti za našu ciljnu grupu, odnosno osobe s poteškoćama u razvoju s obzirom da promovišemo njihova prava, njihove mogućnosti i tih nekoliko dana svu pozornost javnosti usmjerimo na njih“, kazala je predsjednica Studentskog vijeća „MEDICUS“, Alisa Dedić.

Advertisements

Organizacioni odbor manifestacije je nedavno održao sastanak i predložio je Upravnom odboru novi termin održavanja manifestacije, što je jednoglasno i usvojeno, uz napomenu da se manifestacija mora održati po posebnim mjerama zaštite.

– Sve vrijeme Organizacioni odbor PARALLEL – a je bio u stalnoj komunikaciji i razmatrali smo mogućnost organizacije projekta. Svi uslovi ni sada nisu ispunjeni, ali mislim da možemo po posebnim mjerama koje se primjenjuju i za druge manifestacije, održati Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „PARALLEL“. Naravno, sada moramo proći i neke administrativne procedure, tražiti dodatne dozvole, ali prema planu koji smo pripremili, ne bi trebalo biti problema, kazala je koordinatorica projekta, Selma Aličić.

Advertisements

Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „PARALLEL“ će se održati od 13. do 16. oktobra, a ovog puta će biti ograničeno na učesnike sa područja Tuzlanskog kantona.

– Sada će broj učesnika biti manji s obzirom da će učesnici biti isključivo sa područja Tuzlanskog kantona i morati će ispunjavati određene uslove. Isto važi i za same volontere. Moramo biti oprezni. Radimo na sasvim novom konceptu projekta i radujemo se oktobru. Vjerujem da ćemo imati uspješno realizovano i peto jubilarno Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „PARALLEL“, za kraj je dodala koordinatorica Selma Aličić.

Projekat se organizuje pod sloganom „Inkluzija je revolucija! Budi DRUGačiji!“, a dobila je podršku velikog broja javnih ličnosti kao što su: Edhem Eddie Čustović, Amel Tuka, Asmir Begović, Ema Burgić, Razija Mujanović, Samir Bekrić, Hanka Paldum, Josip Pejaković, Fatmir Sulejmani i mnogi drugi.