Predispitni stres: Kako se nositi s tremom tik pred ispit?

Većini studenata dobro je poznat pojam predispitnog stresa. On se ne može potpuno izbjeći, ali se može svesti na razumnu mjeru.


stress 1590581399

Stres koji se javlja u razdoblju ispitnih rokova, većini je dobro poznat, a posljedice nakupljenog stresa i trema prije važnog ispita mogu biti poprilično neugodne.

Postavlja se pitanje – kako se nositi s tremom i kako predispitni stres svesti na razumnu mjeru?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Važno je pravilno i objektivno procijeniti zahtjeve studija, a potom svoje lične sposobnosti, mogućnosti, kompetencije, potencijale. Ne smijemo si postavljati nerazumne i previsoke zahtjeve. Ako razumijemo tuđe greške i slabosti, zašto smo toliko samokritični i ne dopuštamo si pravo na pogrešku? To objašnjava zašto su studenti koji ciljaju na visoke ocjene češće izloženi stresu. Oni su često strože i samokritičnije osobe, koje imaju perfekcionističke standarde.

Treba postaviti i jasan cilj (što želimo u npr. jednoj akademskoj godini), napraviti dobar i jasan godišnji, semestralni, mjesečni ili dnevni plan te, naravno, sjesti i “zagrijati stolicu”. Dobro rasporediti učenje, ostaviti dovoljno vremena za odmor i opuštanje, prilaziti profesorima kao ljudima koji su tu da nam pomognu.

student stress 1590581568

Postoji mnoštvo savjeta koji mogu pomoći u umanjenju stresa za vrijeme ispitnih rokova, no mi donosimo nekoliko koji djeluju u posljednjih 10 minuta.

1. Unakrsno ispitivanje

Tik pred ispit pređite s kolegom gradivo ispitujući se unakrsno pitanjima. To će vam pomoći jer zabavlja mozak tako da nećete imati vremena paničiti, a ujedno pomaže obnovi znanja, ali i hvatanju pojedinih informacija u koje niste bili najsigurniji.

2. Skretanje pažnje

Kako je trema najgora prije samog početka, tada je dobro skretati sebi pažnju na neutralne situacije i predmete u okolini, na primjer odbrojavati i opisivati sebi predmete po prostoriji. Ovim skrećemo pažnju sa vlastitih znakova trema, kojih bismo inače bili pretjerano svjesni i tumačili ih kao katastrofu.

3. Pravilno disanje

Par dubokih udisaja da bi se vratio normalan ritam disanja, godit će, ali i izbjegavanje kafe, čajeva i nezdrave hrane u periodu prije ispita jer usporavaju metabolizam i koče naše tijelo.

4. Zamjena katastrofičnih misli onim realnijima

Zapitajte se: “Šta je najgore što očekujem, koliko je to zapravo strašno? Čega se toliko bojim? Što ako i padnem ispit? Nije kraj svijeta, nisam ni prvi ni zadnji koji je lošije riješio ispit. ”

Budite pozitivni i vjerujte u sebe. Mala količina adrenalina motivira vas i tjera na učenje, ali kao i u svemu drugome, ne treba pretjerivati. Treba se potruditi, ali uvijek biti svjestan da pad ispita definitivno nije najgora stvar na svijetu.