Prava i beneficije studenata u Sloveniji

Na jednom mjestu smo sakupili prednosti studentskog statusa u Sloveniji.


Studije u Sloveniji

Studentski život ne donosi samo obaveze kao što su pohađanja predavanja, vježbi i polaganje ispita, već donosi i brojne prednosti koje na mnogo načina oslobađaju studenta brige oko drugih aspekata života.

Advertisements

Neke zemlje su posebno dostupne stranim studentima, a medju njih svakako možemo uključiti i Sloveniju, koja je atraktivna destinacija za studiranje zbog studentskih prava i povlastica i takođe zato što strano državljanstvo ne ometa studente u ostvarivanju njihovih prava. Pripremili smo pregled najvažnijih koje bi trebalo da znaju svi koji studiraju u Sloveniji.

Studentske ugodnosti SRB

Subvencije za ishranu i prevoz i drugi popusti

Svakodnevna briga studenata je, naravno, kvalitetna i raznovrsna ishrana. Iako je svako može pripremiti sam, kada nedostaje vremena ili volje za kuhanje, kao i samo zato što želi da proba novo jelo, studentski bonovi su takođe vrlo korisni. Bonovi su potpuno elektronski sistem subvencionisanog obroka, za koji student plaća samo razliku između subvencionisanog udjela i cijene obroka. Za mnoge ponudnike brze hrane nikakva doplata uopšte nije ni potrebna, a prosječni ručak košta oko 3 eura. Upotreba je izuzetno jednostavna, nakon prijave u sistem, student koristi namjensku karticu ili svoj mobilni telefon da bi je koristio.

Pored hrane, student u Sloveniji ima pravo i na subvencije za mjesečne, polugodišnje i godišnje karte za gradski i međugradski prevoz, a moramo spomenuti i sve ostale popuste koji se mogu dobiti uz predočenje studentske kartice: od ulaznica za prirodne i kulturne atrakcije do pristupačnog sporta – veći dio ponude često je prilagođen plićem džepu studenata.

Ako vam ne ide učenje

Čak i ako tokom studija nešto ne pođe za rukom, to ne znači da će student odmah ostati bez statusa i s njim povezanim beneficijama. Sistem visokog obrazovanja u Sloveniji predviđa jednu dodatnu godinu statusa na svakom nivou bolonjskog studija, bilo za ponavljanje godine ili apsolventski staž, u kojoj su sačuvana sva prava studenta. Dakle, ako redovno dajete sve godine, možete poslije završne godine dobiti apsolventsku i koristiti je na svoj način – da napišete završni rad ili one stvari za koje tokom studija nije bilo dovoljno vremena. Međutim, ako ne ispunite sve obaveze u nekoj od godina, možete da ponovite godinu, ali samo jednom na svakom nivou studija.

Studentski rad

Uprkos izuzetno povoljnom studentskom životu u Sloveniji, ni ovdje nije moguće preživjeti bez novca. Prosječni troškovi mogu se pokriti dobrom stipendijom, ušteđenim novcem, a uvijek postoji mogućnost studentskog rada. Studentski rad je izuzetno koristan i za studenta i za poslodavca, pa ga svi vole koristiti. Opsežnija ponuda odnosi se na ugostiteljstvo i fizički rad, ali takođe ne nedostaje ni profesionalnih poslova, od programiranja do prevođenja, pored ostalih ponuda za klasična tehnička zanimanja. Na ovaj način je moguće steći  iskustvo, a na taj način možemo i da se predstavimo budućem poslodavcu. Ne zaboravimo da bez obzira kojim studentskim poslom se bavite u Sloveniji, dobijate najmanje 4,56 € na sat!

Razmjene studenata

Slovenija takođe može biti odskočna daska za razmjene studenata u bilo kojoj evropskoj zemlji koja je uključena u bilo koji od programa mobilnosti studenata. Zbog atraktivne lokacije, sve više studenata odabire Sloveniju kao državu razmene svake godine, samo na Ljubljanski univerzitet dođe oko 2.000, pa je moguće upoznati ljude iz cijelog svijeta – i dobiti ideju za svoju prvu ( ili sljedeću) razjmenu.

Iako su u članku navedene najvažnije studentske beneficije, ovo je tek početak i možda ne najvažniji dio studentskog iskustva u Sloveniji. Pored prirodnih i kulturnih bogatstva Slovenije, njena perspektiva leži i u kvalitetnim univerzitetima, raznovrsnim programima, sigurnosti i predvidljivosti – kao i dobro uspostavljenom sistemu upisa stranih studenata koji mogu da koriste znanje i iskustva savjetnika na tom području. Oni mogu da se pobrinu za pripremu sve potrebne dokumentacije, a vi se možete usredsrediti na važnije stvari – izbor studija, učenje jezika ili pronalaženje zanimljivih mjesta koja vredi posetiti.

Upišite studije u Sloveniji gdje dobijate brojne pogodnosti – takođe i mogućnost rada uz studije!

Prvi prijavni rok već je počeo – sad je optimalno vreme za pripremu na apliciranje!

Obratite se 2TM sa pitanjima vezanima na studije u Sloveniji, pružaju vam profesionalnu podršku u oviru svih neobhodnih procedura do uspješnog upisa na studije u Sloveniji.