Praksa na drugačiji način: Kako je STUDOMAT dokazao da BiH ima najbolje mlade?

Kao portal koji je nastao kao studentski projekat, posebno smo ponosni na to što tokom pet godina postojanja nismo zaboravili naš osnovni cilj: pružiti pomoć, informacije i zabavu studentima – sve za studente na jednom mjestu!


izdvojeno praktikanti

Vodeći se tim ciljem, STUDOMAT je odlučio okupiti malu grupu studenata kojima će, ustupajući im svoje resurse, pružiti potrebna znanja i vještine, te reference za dalji tok njihove karijere.

Advertisements

Portal STUDOMAT.ba je ove godine omogućio mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine da učestvuju u projektu pod nazivom „Budi dio tima“.

„Budi dio tima“ je program u kojem mladi studenti, kroz praktičan rad, stiču znanja i vještine iz oblasti novinarstva i digitalnog marketinga, te imaju priliku upoznati se sa radom i misijom našeg portala i družiti se sa drugim mladim ljudima iz svih dijelova naše države.

Osnovna pravila projekta „Budi dio tima“ su:

  1. Pozitivna energija;
  2. Nepostojanje obaveznog broja sati/zadataka/zaduženja u radu: studenti rade onoliko koliko mogu i žele u određenom momentu;
  3. Razumijevanje za obaveze studenata;
  4. Pružanje pomoći timu u svakom trenutku;
  5. Dodjeljivanje edukativnih kurseva i drugih nagrada našem timu.

Ova, naizgled neobična i neobećavajuća pravila, donijela su nevjerovatno pozitivne rezultate. Naš tim nam je pokazao da vjera u mlade i njihov rad nikako nije pogrešna.

Grupa je formirana 01.08.2017. godine i okuplja 11 članova.

kolaz studomat tim

U nastavku pročitajte ko su studenti koji su postali dijelom STUDOMAT tima i šta oni misle o radu na našem portalu.

  • NIKOLA KANDIĆ

Fakultet: Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Grad: Pale

Nikola kaže: Rad na portalu STUDOMAT je za mene sjajna prilika da iskažem neka svoja razmišljanja, ali i da mladim ljudima pišem o stvarima koje me interesuju, a koje ne mogu naći na portalima koje posjećujem. Saradnja sa STUDOMAT timom je odlična, mada bih bio jako srećan kada bismo imali priliku i da se uživo upoznamo, razmijenimo mišljenja i porazgovaramo kako bismo mogli unaprijediti portal i napraviti ga drugačijim od ostalih. Mada smo već drugačiji jer nemamo tekstove tipa SENZACIONALNO (FOTO, VIDEO). Ono što mi je najbolje kod rada za STUDOMAT jeste da ne postoji pritisak da se nešto mora, pišemo kada želimo i o čemu želimo.

Nikoline članke možete čitati ovdje.

  • MELIHA DELIĆ

Fakultet: Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli
Grad: Tuzla

Meliha kaže: STUDOMAT ima ogromno srce, dušu, mrežu kreativnih ljudi… Razmjenjujemo iskustva i savjete, te pratimo pomake svaki dan. U dosadašnjem radu nisam naišla ni na nikakve probleme i imam neobično pozitivna iskustva. Moram priznati, kako sam zaista zadovoljna, super je! Zahvaljujem se na ukazanoj prilici i podršci cijeloj ekipi, i čast mi je biti dio njihovog tima.

Melihine članke možete čitati ovdje.

  • SANDRA JANKOVIĆ

Fakultet: Filozofski fakultet Univerziteta u Banja Luci
Grad: Banja Luka

Sandra kaže: Ja sam prezadovoljna. Zaista. Sve pohvale za ekipu STUDOMAT tima, koji su tu uvijek da nam pruže savjet i pomoć kad negdje zapnemo. Smatram da je ovo odlična prilika za mlade da steknu iskustvo, vještine i znanje koje će im služiti u budućnosti. Preporučujem svima da postanu dio tima i uvjere se zašto smo najbolji.

Sandrine članke možete čitati ovdje.

  • MATEJ VREBAC

Fakultet: Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Grad: Sarajevo

Matej kaže: Uvijek je odlično raditi i biti u okruženju koje djeluje motivirajuće. Lijepo je biti dio korisne platforme posvećene mladim ljudima te graditi, a u isto vrijeme nadograđivati sebe i svoje vještine.

Matejeve članke možete čitati ovdje.

  • FARUK ŠEHIĆ

Fakultet: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Grad: Sarajevo

Faruk kaže: Ono što mi se najviše sviđa jeste odlična organizacija portala. Također, STUDOMAT tim je uvijek spreman da nam pomogne kada god imamo pitanja ili nedoumice. Radimo bez ikakvih tenzija i bez pritiska, što mi se posebno dopada.

Advertisements

Farukove članke možete čitati ovdje.

  • EMILIJA JELIĆ

Fakultet: Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banja Luci
Grad: Banja Luka

Emilija Jelić kaže: Praksom sam zadovoljna, kao i činjenicom da smo svi umreženi, tako da možemo ostavljati komentare i sugestije jedni drugima.

Emilijine članke možete čitati ovdje.

  • JELENA MAKSIMOVIĆ

Fakultet: Ekonomski fakultet Univerziteta u Banja Luci
Grad:
Banja Luka

Jelena kaže: ​Biti dio jednog ovakvog portala je velika čast. Imati podršku STUDOMAT tima, kojem se uvijek možeš obratiti za pomoć, znači svakom mladom čovjeku. “Budi dio tima” mi je pružio uvid u funkcionisanje jednog velikog portala, ali i pokazao da se STUDOMAT zanima kako bi ga mi unaprijedili ili šta bi mu dodali. Drago mi je vidjeti da nekog kao što je STUDOMAT zanima šta misli svaki (mali) student. Hvala vam što ste mi pružili priliku da se pokažem i budem dio vašeg tima!

Jelena je mozak marketinga ovog tima, između ostalog, njena ideja je i Motivacioni ponedjeljak.

  • SENADINA MEHANOVIĆ

Fakultet: Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici
Grad: Zenica

Senadina kaže: Za mene rad na portalu STUDOMAT predstavlja super iskustvo i početak ostvarivanja mojih ambicija i želja. Jako sam zadovoljna ekipom, vidim da su sve ovo mladi i perspektivni ljudi koji znaju šta žele i drago mi je da sam dio toga. Puno pozdrava iz malog Novog Travnika.

Senadinine članke možete čitati ovdje.

  • KARLA GARDAVSKI

Fakultet: Filozofski fakultet Univerziteta u Mostaru
Grad: Mostar

Karla kaže: Svaka čast cijelom timu! Bravo i za sve kolege, uvijek pročitam svaki objavljeni članak i mislim da je STUDOMAT izabrao kvalitetne mlade ljude.

Karline članke možete čitati ovdje.

  • VELID DURANOVIĆ

Fakultet: Fakultet Infomacionih tehnologija Univerziteta u Mostaru
Grad: Jajce

Velid kaže: Projekat “Budi dio tima” koji nam je omogućio STUDOMAT je dobra prilika da pokažemo svoje sposobnosti. Atmosfera u timu je vrhunska, a imamo i podršku svih članova STUDOMAT tima, što mi se jako sviđa. Biti dio portala STUDOMAT je iskustvo koje će mi dugo ostati u sjećanju.

Velidove članke možete čitati ovdje.

  • AMRA SALIHĆEHAJIĆ

Fakultet: Internacionalna poslovno-informaciona Akademija
Grad: Tuzla

Amra kaže: Ja nisam ni sanjala da ću pisati za STUDOMAT! Super mi je što imamo sami izbor tema, nismo ograničeni, niti su nam teme podmetnute. Meni, kao budućem novinaru, ovo je veliki korak.

Amrine članke možete čitati ovdje.

Za kraj je važno spomenuti da nisu samo studenti zadovoljni radom na našem portalu. STUDOMAT tim je oduševljen radom ovih mladih ljudi. U vremenu kada se o studentima i mladima uopšte, u našoj zemlji pojavljuju isključivo negativni natpisi u medijima, ovim projektom smo dokazali da su takvi natpisi daleko od istine i da možemo biti ponosni na ambiciozne, vrijedne, predane i pametne mlade ljude poput ovih.

STUDOMAT tim kaže: ako na mladima svijet ostaje, jedva čekamo da taj svijet vidimo, jer će sigurno biti bolji od sadašnjeg.

 (STUDOMAT.ba)