Pogledajte fotografije građevina koje ostavljaju bez daha

Možda ne spadaju svjetska čuda, ali vode u neki paralelni univerzum. Od stanovnika pećine do projektanta zapanjujuće arhitekture.


S čovjekom evoluiraju i njegove kreativne i tjelesne mogućnosti. U ovom slučaju kroz djela je izraženo oboje. Pogledajte neke od svjetskih građevina za koje nećete vjerovati da postoje.

Advertisements

1. Zgrada – lotus u Wujinu, Kina

Prekrasna građevina dobila je ime i oblik po cvatu cvijeta lotosa. Ideja arhitekte bila je stvoriti zadivljujuću atmosferu, unatoč vremenskim prilikama ili sezoni. Zgrada je dom odjela gradskog ureda za planiranje.

2. Grad umjetnosti i nauke u Valensiji, Španija

Ovo je još jedan izvanredan primjer moderne arhitekture, a smješten je tačno na vodi usred parka u Valenciji. Izgleda zaista futuristički i podsjeća na kostur neke fantastične zvijeri. Kompleks se sastoji od pet zgrada: natkrivena plaža, IMAX kino, park, znanstveni muzej i oceanografski park.

3. Guggenheim – muzej u Bilbau, Španija

Advertisements

Ovo je jedna od najspektakularnijih građevina na svijetu u stilu dekonstruktivizma. Arhitekt Philip Johnson opisao je to kao “najveću zgradu našeg vremena”. Ovaj muzej ima stalne, ali i privremene izložbe. Stalna izložba koja se može pogledati unutar njega posvećena je umjetnosti 20. stoljeća.

4. Kuća umjetnosti u Gracu, Austrija

Ta se galerija moderne umjetnosti naziva “Prijateljski vanzemaljac”. Neki ljudi umjesto toga vide srce kita. Ova kuća umjetnosti je napravljena u inovativnom stilu blob arhitekture, pokreta u arhitekturi u kojem zgrade imaju organski oblik amebe. Štoviše, “Vanzemaljac” svijetli noću.

5. Tržnica u Roterdamu, Nizozemska

Ova tržnica definitivno je jedna od najljepših na svijetu. Na njenom otvaranju pojavila se čak i kraljica Holandije. Tržnica je smještena u stambenoj zgradi u obliku luka, a unutrašnjost zgrade ukrašena je umjetničkim djelima Arnoa Coenena: voće, povrće, riba i cvijeće. Zbog toga neki stanovnici ovu tržnicu šaljivo nazivaju Sikstinska kapela u Roterdamu.