Studentske finansije: Ovo je najbolji način za uštedu novca

Na forumima posvećenim ovoj temi na internetu kažu da su neki uspjeli da uštede i po više stotina pa i hiljada eura u toku jedne godine.


novac indeks
Foto: Ilustracija

Kako uštedjeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju.

Mnogo savjeta o tome se može pročitati na internetu, ali nisu svi oni primjenjivi u našim okolnostima. Najbolja preporuka, po mišljenju Dušana Uzelca, urednika portala “Kamatica” je da svake večeri kontrolišete svoj račun.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Odlična je ideja da proverite koliko vam je novca ostalo i sve što prelazi preko okrugle sume prebacite na štednju, potvrdio je gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

Na primjer, ako na računu imate 450 KM, te večeri prebacite 10 KM na štednju. Ili, ako vidite da je ostalo 300 KM, onda 4 KM ide na štedni račun. I tako dalje, sve do kraja mjeseca.

Na forumima posvećenim ovoj temi na internetu kažu da su neki uspjeli da uštede i po više stotina pa i hiljada eura u toku jedne godine. Naravno, nije omogućen i kompletan uvid u njihove finansije, pa drugi s pravom pitaju da li je to stvarno moguće za svakog. Ipak, savjet uopšte nije bez psihološke osnove. Naprotiv.

Kad svake večeri kontrolišete svoj račun, imate tačan uvid u to koliko novca trošite. Sigurno ćete se često zapitati – pa, šta sam sve kupio danas, na šta su otišle pare. A to je put ka upravljanju novcem, objasnio je Uzelac.

Isti recept se može primjeniti i tako što ćete na početku mjeseca, to jest, kad primite platu, podići sve sa računa i redovno provjeravati koliko je para ostalo. Uvid u to kako se količina novca smanjuje pomaže nam da sagledamo svoju potrošnju bolje.

Štednja je, kako on kaže, kvalitetno upravljanje novcem i za nju je najvažnije definisati prioritete na dnevnom, nedeljnom, mesečnom a onda i godišnjem i dugoročnom nivou, prenosi Radiosarajevo.ba.