Plaćali smještaj u koji se nisu mogli vratiti: Studenti dobili povrat stanarine

Mnogi studenti plaćali smještaj u koji se nisu mogli vratiti zbog pandemije, a sada im je taj novac vraćen.


Graduation cap mortarboard with tassel propped on a jar of money cash, concept school loans debt
Ilustracija: Envato

Studenti kojima je rečeno da se ne mogu vratiti na fakultet prošle akademske godine dobili su 139,1 milion funti povrata stanarine ili kredita. Taj je iznos novca podijeljen između 90.696 studenata na 64 britanska univerziteta, otkriva Tab.

U prosjeku, britanski student koji živi u smještaju koji je u vlasništvu univerziteta na kojem studira primio je 1.541,60 funti povrata stanarine ili kredita prošle akademske godine, što je oko 3300 KM.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zabrane putovanja, zajedno s razdobljima kada su pojedini univerziteti govorili studentima da se ne vraćaju na kampus, uvedene su za borbu protiv širenja koronavirusa. Zbog toga su mnogi studenti plaćali smještaj u koji se nisu mogli vratiti.

Širom zemlje izbili su štrajkovi najamnina i zanimanja tražeći povrat novca i da se studenti prijevremeno otpuste iz ugovora. Uglavnom su bili uspješni sa univerzitetima koja su na kraju izdavala popuste za stanarinu ili kreditne zapise.

Zahtjevi za slobodu informacija koje je poslao The Tab otkrivaju univerzitete na kojima su studenti dobili najviše i najmanje povrata stanarine, koji su sveukupno najviše platili i pravi razmjer finansijske štete nanesene akademskim institucijama.

Najviše sredstava za refundaciju studentima izdvojio je Univerzitet Swansea, sa ukupnih 28 miliona funti. Potom, Univerzitet u Druhamu sa izdvojenih 12 miliona funti, te Univerzitet u Glasgowu sa 2,6 miliona funti.