Peta godišnjica smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč

Prije pet godina na pješačkom prijelazu u sarajevskom naselju Marijin Dvor ugašen je život dvije studentice Selme Agić i Edite Malkoč.


Njihov život prekinuo je Sanjin Sefić, koji je krećući se svojim vozilom brzinom od 105 kilometara na sat, a nakon što ih je usmrtio, pobjegao je s mjesta nesreće.

Advertisements

Pod pritiskom javnosti tada je smijenjen i komesar MUP-a KS Vahid Ćosić, a u dvorištu Filozofskog fakulteta koji su Selma i Edita pohađale, podignut je spomenik ubijenim studenticama.

Sefić je 11. oktobra, u jutarnjim satima prešao državnu granicu između Bosne i Hercegovine i R Srbije, a uhapšen je 12. oktobra u Novom Sadu. BiH je izručen dva mjeseca kasnije.

Tužilaštvo je dokazalo da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo očevim Golfom 6 i da je vozio neprilagođenom brzinom kad je oborio djevojke koje su prelazile ulicu na pješačkom prelazu kada je bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake.

Advertisements

Sanjin Sefić proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč, te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora. Tu odluku je donijelo Vijeće Kantonalnog suda na ponovljenom suđenju u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović.

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno od 12. oktobra 2016. godine.

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas u 12 sati bit će obilježena peta godišnjica stradanja studentica.