Pet poslovnih ideja dobilo podršku kroz projekat Ekonomsko osnaživanje mladih

Startupi iz regije Birač, koji u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih rade na razvoju poslovnih ideja, dočekali su najvažniji trenutak šestomjesečnog programa - pet timova iz Srebrenice, Vlasenice, Bratunca i Milića je ostvarilo uslove za finansijsku podršku i potpisalo ugovor o saradnji s projektom, što će im pomoći da dalje razvijaju svoje poslovne ideje i pokrenu vlastiti biznis.


EEY Ekonomsko osnaživanje mladih

Projekat “Ekonomsko osnaživanje mladih” je nastavak projekta Ekonomsko osnaživanje Srebrenice, koji kompanija Kolektiv (Posao.ba) implementira od marta 2015. godine uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Projekat se implementira u dvije regije u BiH, u regiji Birač (opštine Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Milići i Zvornik) u saradnji s Udruženjem “Prijatelji Srebrenice” i Opštinom Srebrenica, te u regiji Jajce (opštine Jajce, Bugojno, Donji Vakuf, Kneževo, Šipovo i Mrkonjić Grad) u saradnji sa Udruženjem „COD“ i Opštinom Jajce. Cilj ovog projekta je ekonomsko osnaživanje mladih kroz zapošljavanje, te podrška za samozapošljavanje i razvoj vještina potrebnih na tržištu rada.

Trenutno su svi podržani startupi u fazi testiranja proizvoda i tržišta, a od projekta Ekonomsko osnaživanje mladih su prethodno dobili pomoć u vidu edukacije i mentorstva.

Finansijsku podršku projekta dobio je ambiciozni tim mladih žena iz Srebrenice i Milića, Milena Nikolić i Milijana Sušić, sa svojom biznis idejom izrade unikatnih aksesoara. Njihov startup će podržati žene iz regije koje se bave ručnim radom.

– Ginger Mjau je brend pletenih i heklanih, unikatnih, ručno izrađenih torbi i aksesoara koji primjenjuje koncept društveno odgovornog poslovanja. Kroz ovu ideju želimo omogućiti poslove nezaposlenim sugrađankama, poboljšati životne standarde i očuvati tradicionalno nasljeđe dajući mu moderan i vanvremenski izgled, ističe Milena Nikolić, idejni tvorac brenda.

Jedna od poduzetnica koja je dobila podršku projekta je i Ivana Zekić iz Vlasenice koja se bavi izradom eko namještaja za djecu. Ivana je o dizajnu i izradi namještaja učila od malih nogu u očevoj radionici. Nakon studija Dizajna industrijskih proizvoda, odlučila je da svoju ljubav prema obradi drveta pretoči u poslovnu ideju.

Kako kaže Ivana, na evropskom tržištu postoji potreba za ekološki prihvatljivim, personaliziranim proizvodima, pa se nada da će joj dosadašnje iskustvo pomoći da prepozna potrebe kupaca i svoje proizvode plasira kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

– Kompanija ZI nudi kupcima multi-namjenski, potpuno ekološki namještaj. Osim toga, mogućnost direktnog uticaja na proizvodnju, prilagođavanje potrebama kupca, stručno savjetovanje za ergonomsku, estetsku i ekonomsku prilagođenost daje nam i dodatnu prednost. Dobila sam podršku projekta Ekonomsko osnaživanje mladih, od čega ću prvi dio novca iskoristiti za testiranje mog proizvoda, a zatim će da slijedi i registracija biznisa. Ova finansijska podrška mi dosta znači, kao i mentorska podrška, savjeti i usmjeravanja koje dobijam u okviru programa razvoja startup-a i na tome sam veoma zahvalna Kolektivu (Posao.ba), izjavila je Ivana Zekić.

Među startupima koji su dobili podršku je i porodica Alempić, odnosno majka i sin koji ističu da su za uspješan biznis najvažniji predanost i timski rad, jer kako kažu, oni su uvijek o svemu odlučivali zajedno uz kafu. Upravo je taj porodični ritual razgovora uz kafu bio presudan da se sin Dejan odluči za pokretanje pržionice kafe u Bratuncu. Iako je tek napunio dvadeset godina, Dejan je prepoznao potencijal u ovoj ideji i nakon kraćeg ispitivanja tržišta i savjetovanja s roditeljima, odlučio je pokrenuti biznis.

– Kafa za mene znači razgovor, vrijeme provedeno s porodicom. Mi sve radimo timski i zbog toga smo se odučili za porodični biznis koji ćemo moći da razvijamo zajedno, dok istovremeno tržištu nudimo kvalitetan proizvod, kaže Dejan, naglašavajući da će kroz ovaj biznis osigurati posao sebi i svojim roditeljim, jer trenutno nijedno od njih nema stalno zaposlenje.

Podršku projekta dobili su i Slađana Stanković i Radiša Đurić koji će u Bratuncu otvoriti kozmetički studio i studio za masažu. Ovaj dinamični duo je nakon upoznavanja na radionicama organizovanim u okviru projekta, odlučio da svoje zamisli pokuša realizirati zajedno. Nadaju se uspjehu jer u regiji nemaju konkurenciju za inovativne usluge koje namjeravaju ponuditi klijentima. Izuzetno su zadovoljni jer imaju priliku raditi posao koji vole i u koji su mnogo ulagali.

Podržana je i ideja za izradu mobilne aplikacije Milovana Petkovića, programera iz Milića, koja će vozačima kamiona omogućiti da brže i jednostavnije obave popravke vozila. On već pola godine radi na razvoju aplikacije, a uskoro će biti spremna i prva verzija dostupna na nekoliko jezika. Potencijal za razvoj IT sektora u našoj zemlji je veliki, kako kaže Milovan, ali za bilo kakav značajniji rezultat je potrebno mnogo rada i posvećenosti. On rješenje ne vidi u odlasku u inostranstvo, već u nastojanju da sami izgradimo bolju budućnost i poboljšamo životni standard.

Poduzetnici iz regije Birač su svoje biznis ideje predstavili na Demo danu održanom krajem novembra u poslovnom centru Networks u Sarajevu. Ovom događaju su prisustvovali i mladi iz Jajca, druge regije u kojoj se implementira projekat. Kako smo saznali od koordinatorice projekta, Semine Husomanović, u Jajcu je u toku prvi ciklus edukacije iz oblasti poduzetništva, nakon kojeg će biti odabrani startupi za dalju podršku projekta. Ona je naglasila važnost razmjene ideja i iskustava među mladima, te najavila predstojeće aktivnosti projekta u regiji Jajce.

– Tokom boravka u Networksu mladi iz Jajca su imali priliku za druženje i razmjenu iskustava s mentorima, kao i sa startupima iz regije Birač, koji su jedan korak ispred njih i koji im na najbolji način mogu predstaviti rezultate šestomjesečnog rada. Vjerujem da im je ovo iskustvo bilo inspirativno i da ih je motivisalo da se i sami posvete razvoju ideja na kojima rade. U narednom periodu planiramo odabrati i finansijski podržati najbolje biznis ideje mladih iz Jajca i okoline, rekla je Semina.

(STUDOMAT.ba)