Pet grešaka prilikom punjenja telefona koje svi pravimo

Mnogi od nas svakodnevno prave greške kada mobitel treba staviti na punjenje.


smartphone charging with power bank
Foto: Envato

Može se reći da je korištenje mobitela danas postalo neophodno apsolutno svima. Međutim, mnogi od nas svakodnevno prave greške kada mobitel treba staviti na punjenje, što zapravo skraćuje njegov vijek trajanja.

U nastavku možete pročitati nekoliko najčešćih grešaka.

Ostavljate punjač u utičnici

Ostavljanjem punjača u utičnici ne samo da povećavate račun za struju, nego također dovodite sebe u opasnost. Punjač oslobađa toplinu, a akumulacija topline može uzrokovati požar, prenosi Pinkvilla.

Puštate da se baterija potpuno isprazni, a zatim je punite do 100 posto

Baterije telefona su litijumske rade u ciklusima punjenja. Dakle, ukoliko dozvolite da se baterija potpuno isprazni, to znači da polako uništavate mobitel, odnosno skraćujete njegov vijek trajanja.

Isto tako, nikada ga ne biste trebali puniti do 100 posto. Ovo možda zvuči čudno, ali telefon se može pokvariti zbog pretjeranog broja punjenja. Većina ljudi ostavlja telefon da se puni preko noći. To također povećava račun za struju, prekida ciklus punjenja baterije i pregrijava uređaj,

Koristite telefon dok se puni

Foto: Envato
Foto: Envato

Korištenje telefona dok čekate da se napuni dovodi do “prevelikog pritiska” na bateriju. Dakle, ukoliko morate odgovoriti na poziv, obavezno ga prestanite puniti prije nego što se javite.

Ne skidate masku s telefona dok ga punite

Ukoliko ne skidate masku s telefona dok ga punite, toplina se zadržava, što dovodi do zagrijavanja baterija i drugih dijelova uređaja.

Koristite punjače koji nisu originalni

Foto: Envato
Foto: Envato

Uvijek koristite punjač koji ste dobili prilikom kupovine mobitela. Svaki punjač ima drugačiju jačinu punjenja i stoga je važno da koristite onaj koji najbolje odgovara uređaju.

Ukoliko se desi da izgubite originalni punjač, otiđite u ovlaštenu radnju i kupite isti. Jeftinije varijante, odnosno punjači koji nisu originalni mogu se činiti kao dobro rješenje, ali će značajno oštetiti bateriju.