Papiga nadmudrila studente Harvarda u običnoj igri memorije

Da li i vama zvuči nevjerovatno da je jedna siva papiga pobijedila studente Harvarda u poznatoj igri školjki?


Portrait of a parrot bird.
Iustracija: Envato

Afričke sive papige mogu živjeti više od 50 godina, zapamtiti desetine riječi na engleskom i, ako im se ukaže prilika, nadmudriti grupu studenata sa Harvarda u klasičnoj igri školjki.

Advertisements

Pa, jedna siva papiga može u svakom slučaju. Zove se Griffin i predmet je nedavne studije objavljene 6. maja u časopisu Scientific Reports. Studenti su izazvali Griffina na memorijski zadatak gdje je morao locirati šareni predmet skriven ispod plastične čaše nakon što je nekoliko puta premješten oko stola (ova igra je poznata i kao Shell Game). U međuvremenu, više od dvadeset studenata Harvarda dobili su isti zadatak – a Griffin ih je ili pobijedio ili je igra bila nerješena.

Razmislite o ovome – siva papiga pobjeđuje studente Harvarda. To je prilično zastrašujuće, rekao je vodeći autor studije Hrag Pailian, postdoktorand na Harvardu.

Advertisements

Imali smo studente koji su se usmjerili na inženjerstvo, farmaciju, ovo, ono, starije osobe, a on ih je tako lako pobijedio.

Unatoč tome što ih je ptica pobijedila, studenti s Harvarda nastavit će uživati ​​u svim privilegijama koje im nudi ovaj prestižni fakultet Ivy lige. Griffin je za svoju pobjedu nagrađen krekerima od indijskog oraščića.