Borba protiv ispita: Ovo su najpopularniji studentski savjeti za učenje

Briljirajte na faksu uz ove savjete za učenje!


I love studying!
Ilustracija: Envato

1. Uči manje, studiraj pametno

U sat vremena svog predavanja, profesor psihologije dr. Marty Lobdell izlaže tehnike i navike učenja. Među njima su tehnike poput korištenja određenog prostora za učenje, učenja po pola sata i dijeljenja naučenog na činjenice i koncepte.

Advertisements

2. Feynmanova tehnika

Kad jednom nešto objasnite jednostavnim jezikom, duboko ste ga razumjeli i dugo ćete ga pamtiti, kaže ovaj dvominutni video s obrazovnog YouTube kanala Sprouts. U Feynmanovoj tehnici, nazvanoj po fizičaru koji govori otvoreno, učite podučavajući ili pretvarajući se da predajete gradivo. Znate da ste nešto naučili kad to možete objasniti novom učeniku.

3. Flashcard aplikacije

Ako jednostavno ne možete koristiti prokletu indeksnu karticu, evo osam aplikacija za kartice s kojima možete učiti. Neke su besplatne, neke dolaze s igrama za učenje, neke nude ogromne pakete unaprijed napisanih kartica. Samo, znaš, ne trošite sat vremena na biranje aplikacija umjesto na učenje.

Advertisements

Aplikacije možete pronaći ovdje.

4. Pročitajte još jednom gradivo prije spavanja

Još jedan klasičan savjet, ovaj objašnjava rezultate naučne studije koja ukazuje na to da biste, kada proučavate nepoznati materijal, mogli dobiti motivaciju isčitavajući ga prije spavanja umjesto, recimo, ujutro.

5. Zavjet tišine

Prema naučnim istraživanjima najbolja muzika za učenje uopšte nije muzika. Ispitanici su imali bolje rezultate na zahtjevnim kognitivnim zadacima bez muzike ili pozadinske buke. Za manje zahtjevne zadatke muzika može pomoći. Ali za posebno teške temu pogledajte koliko dugo možete učiti u tišini, a da vam ne dosadi.