Papagaj Griffin pobijedio studente sa Harvarda u klasičnoj igrici memorije

Papagaj Griffin nadmudrio 21 studenta sa Harvarda u igri memorije.


griffin
Papagaj Griffin / Foto: Live Science

Afrički sivi papagaji (Psittacus erithacus) mogu živjeti više od 50 godina, pamtiti desetine riječi na engleskom i, ako im se pruži prilika, nadmudriti jato studenata s Harvarda u klasičnoj igrici Shell.

To je dokazao papagaj imena Griffin koji je predmet nedavne studije objavljene 6. maja u časopisu Scientific Reports. Istraživači su izazvali Griffina na zadatak radne memorije u kojem je morao locirati šareni pompon skriven ispod plastične čaše nakon što je nekoliko puta promešan oko stola (tzv. Shell Game). U međuvremenu, 21 student Harvarda dobio je isti zadatak, ali Griffin ih je nadmašio u 12 od 14 ispitivanja.

Da budemo pošteni, Griffin nije prosječan papagaj. Prema autorima studije, 22-godišnja ptica “bila je predmet kognitivnih i komunikativnih studija… od kada je nabavljena od uzgajivača u dobi od 7,5 sedmica.”

Griffinova voditeljica Irene Pepperberg je psihologinja s Harvarda, a ranije je naučila papagaja da reprodukuje oko 30 engleskih riječi i da razumije najmanje 40, uključujući nazive boja. Kao takvom, Griffinu nije bilo potrebno posebno treniranje da bi naučio igru Shell. Pepperberg je samo demonstrirala nekoliko uzoraka rundi za njega, baš kao što je to učinila za Griffinove ljudske konkurente.

Svi odrasli učesnici  su završili 120 rundi igre raspoređenih u 14 pokušaja, koji su postajali sve teži kako je dan odmicao. U početku je od učesnika zatraženo da zapamte položaje samo dva pompona skrivena ispod dvije šolje, koji nikada nisu pomjereni. Do kraja dana, učesnici su morali da prate četiri pompona različitih boja ispod četiri šoljice, koji su četiri puta promiješani. Nakon miješanja, učesnicima je pokazan pompon iz zasebne skupine i zamoljeni su  da pronađu odgovarajuću boju ispod čaša.

pompon
Pomponi

Griffin je bio u mogućnosti da pronađe ciljni pompon s većom preciznošću u svih 14 pokušaja. Kada je učinak studenata sa Harvarda počeo da opada u pokušaju da pogode tri ili četiri puta promiješana tri pompona ispod šoljice, Griffin je nastavio da pogađa svoje mete 100% vremena. Tek na kraju dana, kada su četiri pompona promiješana tri ili četiri puta, Griffinova preciznost je konačno opala. Studenti su također primijetili značajan pad u preciznosti, iako ne toliko kao Griffin.

Uprkos tome što ih je pobijedila ptica, studenti Harvarda će nastaviti uživati u svim privilegijama koje im obrazovanje nudi. Griffin je, sa svoje strane, bio nagrađen nekim sirovim krekerima od indijskog oraščića, napisali su istraživači.