Student mijenja životinjama život: Izrađeni prvi 3D ekstremiteti za pse

Student 3D ekstremitetima obradovao pse, a li i njihove vlasnike.


3d printer ekstremiteti psi
Foto: CGTN

Prošlog novembra, britanski pacijent dobio je prva 3D štampana protetička oka na svijetu. S obzirom da 3D štampane protetičke tehnologije napreduju velikom brzinom, nije iznenađujuće čuti za još jednu genijalnu upotrebu ovog procesa.

Sada je poljski proizvođač 3D štampača, Zortrax Inventure, objavio priču o studentu Macieju Szczepańskom, koji dizajnira i pravi 3D štampane proteze za povrijeđene pse. Ovi novi protetski udovi nude psima s invaliditetom novi život.

3D štampana protetika

Avanture Szczepańskog u 3D printanju počele su kada je primijetio da upotreba životinjskih proteza u Poljskoj nije toliko popularna. Szczepański je tada preuzeo na sebe odgovornost da pomogne mnogim životinjama.

Želio sam da napravim proteze koje će poboljšati kvalitet života životinje koja će je koristiti, rekao je Szczepański.

Njegova dva prva pacijenta bili su Sonia i Leto, dva psa koji su bili žrtve tragičnih saobraćajnih nesreća. Kako bi pomogao ovim ljupkim stvorenjima, Szczepański je započeo svoj projekt korištenjem alginata, prirodnog, jestivog polisaharida koji se nalazi u smeđim algama, kako bi napravio otisak psećih ekstremiteta koje je potom ispunio posebnim keramičkim flasterom.

Trodnevni proces

Upravo je ovaj gips, ambiciozni student, potom skenirao kako bi pripremio digitalni 3D model protetskog ekstremiteta. Cijeli proces od početka do kraja nije mu trajao više od tri dana.

Zahvaljujući 3D štampanju, uspio sam da kreiram proteze po mjeri koje su odgovarale posebnim potrebama kućnog ljubimca, rekao je Szczepański.

Ono što je sada preostalo je pričvrstiti ove proteze na pse. Szczepański je koristio šrafove za ovaj posljednji korak i čak je pažljivo stavio tkaninu unutar protetskog ekstremiteta kako bi povećao nivo udobnosti pasa.

Psu Letu je trebalo samo 15 minuta da se navikne na svoj novi protetski implantat i da počne hodati kao da ima četiri  noge. 3D štampanje je napravilo mnogo koraka tokom godina, postižući mnogo u procesu, ali ovo je možda jedna od njegovih najslađih upotreba do sada.