Padaju i najbolji: Ljubitelji kvizova otkrili 10 pitanja koja muče i one sa najboljm znanjem

Ljubitelji kvizova otkrili 10 pitanja koja ih muče, znate li vi odgovore?


KVIZ

Zadnjih su godina pub kvizovi doživjeli veliku popularnost i mnogima su postali jedan od dražih načina razonode uz pivo i društvo petkom ili subotom navečer, iako, zbog pandemija i lockdowna, njihovo održavanje trenutno nije moguće.

Britanski Speed Quizzing koji je prije pandemije koronavirusa organizirao više od 1 500 kviz takmičenja po britanskim pubovima otkrio je na kojim pitanjima ‘padaju’ i oni s najboljim znanjem.

Pitanja su iz raznih područja, od matematike i geografije, do politike i sporta – a uz odgovore na narednoj stranici možete provjeriti i kakvo je vaše znanje opće kulture.

Pitanja

1. Zamislite da za 1,10 funti kupite bejzbol palicu i loptu. Ako palica košta tačno jednu funtu više od lopte, koliko košta lopta?

2. Ako stojite na površini Zemlje i hodate jednu milju (oko 1,6 km) prema jugu, jednu milju prema zapadu i milju prema sjeveru doći ćete tačno odakle ste i krenuli. Gdje se nalazite?

3. Ako u utrci prođete osobu koja je na 3. mjestu, a zatim i osobu koja je na 2. mjestu, na kojem biste mjestu bili?

4. Koliko je 5 + 3 x 2?

5. Koju državu predstavlja ova zastava?

zastava

6. Koja je bila najviša planina na svijetu prije nego što je otkriven Everest?

7. Kad posložite skraćenice svakog od ovih hemijskih elemenata – brom, kisik, volfram, dušik, berilij i argon – dobit ćete ime jedne životinje na engleskom jeziku. Koje?

8. Što se naziva i organskom posudom, a sadrži zigotu u kojoj se embrij razvija dok god ne može samostalno preživjeti i ne izlegne se?

9. Koje dvije fudbalske ekipe uvijek igraju u formaciji 2-5-3?

10. Ko je u Velikoj Britaniji obnašao premijersku dužnost prije Borisa Johnsona, a nema suprugu?

Provjerite svoje odgovore na narednoj stranici…