Sveučilište u Mostaru dodijelilo Rektorove nagrade najboljim studentima

"Smatram kako ste svi vrhunski studenti koji ne poznaju granice te koji svoje obveze izvršavaju s ljubavlju i često ne osjete teret koji nose na leđima..."


SUM 1

U okviru Dana Sveučilišta u Mostaru dodijeljene su Rektorove nagrade najboljim studentima, promovisani su profesori emeritusi i počasni profesori te su dodijeljeni ugovori novim asistentima zaposlenima kroz program sufinansiranja Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 – Smatram kako ste svi vrhunski studenti koji ne poznaju granice te koji svoje obveze izvršavaju s ljubavlju i često ne osjete teret koji nose na leđima. Danas želim da s ponosom primite i ponesete ovu nagradu te da vas kroz život podsjeća na vaš veliki uloženi trud te čvrstu volju i želju, poručila je predsjednica Studentskoga zbora Marija Barun u obraćanju dobitnicima Rektorove nagrade za uspjeh u prošloj akademskoj godini, sport, studentski znanstveni i umjetnički rad i promicanje Sveučilišta.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako je svjestan da se većina studenata pita hoće li zasluženu Rektorovu nagradu naše društvo znati vrjednovati.

 – Vi ste ta Bosna i Hercegovina! Ko će sve nepravde i nepravilnosti mijenjati, ko će utirati staze novih rješenja čak i kada su horizonti pomračeni, ko će uspostavljati nove standarde ako ne vi, najbolji među nama. Kako bi to uspjeli morate donijeti odluku i imati čvrst stav, poručio je rektor Tomić.

Jedna od dobitnica Rektorove nagrade je Anamarija Čolak, studentica Studija logopedije na Filozofskom fakultetu koja je izrazila ponos što “naše društvo nije samo orijentirano na ono što je loše”.

 – Trebali bismo više gledati na ovakve pozitivne primjere, jer to je jedini put. Ovo je jedan način poticanja dobrih promjena. Ponekad trud i rad nažalost nisu prepoznati, ali je u sebi smislen. Lijepo je što ima netko tko trud cijeni i vidi, kazala je Čolak.

Plakete i povelje

Ukupno je 37 dobitnika plaketa među kojima su Dražen Klarić, Helena Lončar, Dalfina Bošnjak, Jozo Bogdan (posthumno) i brojne druge istaknute osobe iz javnog života. Plaketu je dobio i Mario Kordić, a kao direktor, ujedno je preuzeo i povelju dodijeljenu Domu zdravlja Mostar, saopćeno je iz SUM-a.

Osim Doma zdravlja, povelje su dodijeljene Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a, Federalnom zavodu za zapošljavanje, Večernjem listu te Koncernu Agram.

– U razvoj Sveučilišta kao i u znanje studenata utkali ste i dio sebe. Naš uspjeh i napredak su i vaši, poručila je Sanja Bijakšić dobitnicima plaketa i povelja za izniman doprinos razvoju i promociji Sveučilišta.

Dodala je kako je sigurna da će i u budućnosti biti oni koji će biti jedan od stupova razvoja Sveučilišta.

Počasni profesori i profesori emeritusi

Senat Sveučilišta je ove godine uveo počasno zvanje profesor honoris, a prvi dobitnici su konzul RH u Mostaru Marko Babić te Zdenko Herceg.

 – Vjerujem kako ste ovih dana bili u prilici spoznati impresivna postignuća SUM-a i vidljivu njegovu transformaciju koju doživljava u posljednjih nekoliko godina. Slijedeći modele savremenih sveučilišta ovaj duhovni i intelektualni hram vidljivo se podiže snagom duha otvarajući pritom nove horizonte nadolazećim generacijama, naraštajima o čemu svjedoče i postignuća koja se predstavljaju ovih dana, istaknuo je prorektor Vlado Majstorović.

Sveučilište je promoviralo i sedam profesora emeritusa.

U ime nagrađenih zahvalio se konzul Babić istaknuvši kako mu je ova odluka važna i draga kako zbog saradnje sa Sveučilištem tako i zbog ugleda koje je Sveučilište u Mostaru priskrbilo svojim postojanjem svojim radom i svojim učincima.

 – Svoje mjesto školovanja na ovom Sveučilištu našlo je puno državljana Republike Hrvatske pa i drugih država. Na taj način Sveučilište u Mostaru pokazuje kako je faktor dobre saradnje i stabilnosti akademske zajednice pa i cijelog društva, kazao je Babić.

Sufinansiranje zapošljavanja asistenata

Sveučilište u Mostaru dodijelilo je ugovore za asistente koji su zaposleni kroz program sufinansiranja asistenata u visokom obrazovanju Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 – Danas smo svjesni više nego ikada ranije da bez Sveučilišta u Mostaru, između ostalog, ne bi bilo kvalitetnih i kompetentnih kadrova za naše zdravstvo, privredu, kulturu sport, ali također smo svjesni da bez takvih kadrova nema ni Sveučilišta ni ostvarenja njegovih ciljeva ni misije ni vizije. S pravom se može reći da organizacija ima jedan pravi resurs svoje ljude, naglasio je prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Zdenko Klepić.

Četiri nova asistenta primljena su u radni odnos, dok je sufinansiranje nastavljeno za 17 asistenata koji su u program ušli prethodnih godina.

 – Mi smo dodali zrno svoje za obrazovanje naravno s timom sveučilišta koji su prepoznali i odazvali se našem pozivu da zajedno nešto uradimo. Ja bih samo preporučila mladim asistentima koji su dio ovog projekta da oni što god i koliko god budu radili, da uvijek vode računa da daju zrno svoje za dobro onoga što rade i za koga rade, zaključila je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, navodi se u saopćenju.