Ovo su strategije koje će vam pomoći da se motivišete za učenje i položite ispite

Pred vama se nalazi jedanaest strategija koje treba da vam podignu entuzijazam i samopouzdanje, kako bi proces učenja bio produktivan i kako biste ostvarili najbolje rezultate na ispitima.


1. Napravite ugovor sa samim sobom

Advertisements

Ugovor je u poslovnom svijetu nešto što obavezuje. On je garancija da će se održati riječ. Obavežite se ugovorom da ćete položiti ispit. Predvidite sankcije ako ne učite ili ne položite ispit. Kao u svakom ugovoru.

2. Ne čekajte inspiraciju za učenje

Učenje započnite odmah. Budite uporni, ne dozvolite da vas išta pokoleba. Najlakše je odustati.

Advertisements

3. Ispunite neophodne preduslove za učenje:

  • Uredite prostor za učenje – urednost je pola učenja (od plana, torbe, stola, utvrđenog vremena…).
  • Obezbijedite optimalnu temperaturu, svjetlost, vlažnost, stalno mjesto (ista situacija stvara pozitivne asocijacije za učenje).
  • Pustite muziku. Ona pozitivno djeluje na emocije i opušta, jača um, podstiče kreativnost, motiviše tijelo i do nekoliko puta olakšava učenje. Važno je da muzika bude ugodna, nenametljiva i tiha, za dobro raspoloženje.
  • Budite odmorni (vrlo važno za učenje je da imate dovoljno sna).

4. Planirajte vaše učenje

Priprema je 90% uspjeha, preduslov svega. Možete učiti stihijski, bez plana, ali će to znatno usporiti efekte učenja. Za dobre i brze rezultate morate planirati. Napravite plan, stavite ga na mjesto gdje će vam stalno biti pred očima i držite ga se. Napravite dnevni, ali i mjesečni plan. I pridržavajte ga se.