Ovo su strategije koje će vam pomoći da se motivišete za učenje i položite ispite

 Ovo su strategije koje će vam pomoći da se motivišete za učenje i položite ispite

Pred vama se nalazi jedanaest strategija koje treba da vam podignu entuzijazam i samopouzdanje, kako bi proces učenja bio produktivan i kako biste ostvarili najbolje rezultate na ispitima.

5, Postignite male uspjehe na samom početku jer ništa ne motiviše kao uspjeh

Podijelite učenje na manje cjeline. Ako razložite proces učenja na manje dijelove, gradivo vam se neće činiti toliko teškim i dosadnim. Kada završite jedan dio, prije nego što pređete na drugi, osjetićete zadovoljstvo postignutim i napredak, što sve dobro psihološki djeluje i motiviše. To će vas dodatno motivisati da se dalje prihvatite posla. Primijetićete promjenu u raspoloženju. Bićete produktivniji nego ikada ranije.

6. Koristite strategiju „grudva snijega”

Vrlo dobar način da se motivišete za učenje jeste strategija „grudva snijega”. Kako ona izgleda?

Otvorite vaš udžbenik i pronađite najzanimljiviji dio za učenje. Započnite odatle proces učenja. Na taj način ćete jednu lekciju, dio knjige ili poglavlje savladati na lak i jednostavan način. To će povećati vaše samopouzdanje i motivaciju. Poput grudve snijega koja se kotrlja i povećava, tako će se i vaše naredne aktivnosti u učenju vezati za prvi uspješno obavljen zadatak.

7. Nemojte preplitati nekoliko zadataka

Postoje razne smetnje prilikom procesa učenja. Sve one se ne mogu eliminisati. Ali ono što sigurno možete da uradite je da ne zadajete sebi nekoliko stvari u isto vrijeme. Veoma je bitno da se usredsredite na jedan zadatak i uradite ga najbolje što možete. To će povećati vaš nivo motivacije što će značajno uticati da proces učenja završite mnogo brže.

8. Ne gledajte negativno na greške

One su važan dio vašeg napretka u učenju. Ako ne griješite, onda stagnirate, ne razvijate se, ne napredujete. Uspjeh je rezultat pripreme, teškog rada i učenja iz grešaka.

9. Razmišljajte o budućnosti

Vrlo važan faktor vašeg motivisanja za učenje jeste budućnost koju ste projektovali. Učenje je korak ka tom cilju. Koje buduće ciljeve možete da zacrtate?

  • Nezavisnost – Da budete nezavisni, da živite od svog posla.
  • Obrazovanje –  Da budete obrazovani na poljima koja vas zanimaju.
  • Vještine – Da posjedujete vještine koje danas nemate.
  • Zaposlenje – Učenje može da vam omogući bolju mogućnost zapošljavanja.

10. Učite sa prijateljem ili kolegom

To se može ispostaviti kao mnogo lakše, efikasnije i podsticajnije.

11. Nagradite se za svaki uspjeh, izvršenje zadatka

Nagrada stvara pozitivne asocijacije. To će vam povećati želju za uspjehom.

Neka nagrada bude lična, da osjetite radost. Unaprijed odredite šta je nagrada (npr. čokolada, omiljena knjiga, odlazak u bioskop ili pozorište…). Najveća nagrada iznad svih je da budete ponosni na svoje učenje.

(STUDOMAT.ba/Vodič za učenje)

 

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

Možda te i ovo zanima?

Leave a Reply