Ovo su najbolje turističke destinacije za prave avanturiste

Ukoliko ste veliki avanturista i volite provoditi vrijeme na otvorenom, ili to tek želite da budete, postoje određene putničke destinacije koje biste trebali razmotriti jer nude kako sportske aktivnosti, tako i odmor i prelijepe, nezaboravne pejzaže.


travel 1536419075

O kojim se destinacijama radi, pročitajte u nastavku.

Advertisements

Patagonija

Smještena u južnoj regiji Argentine, Patagonija ne samo da se može pohvaliti neokrnjenim prirodnim pejzažima Anda, već i time što je raj za svakog istinskog avanturistu. Postoji toliko razloga zbog kojih ćete željeti iznova i iznova da se vratite, da biste ih sve iskusili. Istakli bismo W Trek, jedan od najvećih planinarskih izazova koji će vas odvesti ka spektakularnim vrhovima Torres del Paine, koji se međusobno kreću među blistavim jezerima, gustim šumama i ravnicama. Ostale mogućnosti uključuju off-roading, jahanje, biciklizam i penjanje.

patagonia 1536418902

Novi Zeland

Legendaran zbog svojih beskrajnih mogućnosti za avanture i prekrasnih pejzaža, snježnih planina i jezera sličnih draguljima, pa sve do obala, okruženih tirkiznim vodama. Kvinstaun je najbolji za one koji praktikuju planinarenje, vožnje biciklom i penjanje, pa do onih koji vole splavarenja, ronjenja i još mnogo toga. Ako tražite nešto ekstremnije, razmislite o ljepoti Novog Zelanda koji se nalazi 12.000 stopa iznad zemlje. Ukoliko ste pak ljubitelj bandži skakanja, Kvinstaun je mjesto gdje je izvršen prvi skok, još 1988. godine.

Island

Krajnja destinacija za avanturiste sa dramatičnim vulkanskim pejzažima, ledenim vrhovima, moćnim vodopadima i bujnim rijekama, a da ne spominjemo vrele izvore za umirivanje bolnih mišića nakon sportskih aktivnosti, Island je fantastična destinacija za sve vrste aktivnosti koje se mogu uživati ​​pješke, na dva točka, na konju ili u čamcu.

Advertisements

iceland 1536419020

Antarktika

Antarktika nudi šansu da doživite jednu od posljednjih netaknutih destinacija u svijetu. Iz Punta Arenasa, Čilea, možete se ukrcati na mali brod, a zatim izaći na led Antarktika. Osjetite uzbuđenje slično onome koje su rani istraživači doživjeli dok su pokušavali da osvoje kontinent. Divlji život je ovdje takođe nevjerovatan, jer uključuje ogromne pingvine, medvjede i kitove. Kada je vrijeme za krevet, uvucite se u svoju udobnu vreću za spavanje i zaspite uz zvuke pucanja lednika, kao i nježne zvukove vode i leda koji se smjenjuju.

Baja California Sur, Meksiko

Ako je tropska avantura ono što ste imali na umu, Meksiko je destinacija za vas. Baja Sur nudi razne mogućnosti. U periodu od januara do marta možete ići u obilazak laguna kako biste se družili sa sivim kitovima, u vrijeme kada majke donose svoje bebe da ih upoznaju sa radoznalim ljudima. Zatim, tu je i plivanje sa ajkulama, sa masivnim, ali nježnim životinjama u vodama neposredno uz obale La Paza, kao i šansa da plivate ili se čak igrate sa morskim lavovima koji naseljavaju ostrvo Espritu Santo.

Joshua Tree National Park, Kalifornija

Smješten u pustinji Južne Kalifornije, samo dva sata od Los Anđelesa, Joshua Tree National Park nudi brojne aktivnosti. Ovo mjesto uključuje izazovne šetnje kroz čudesnu zemlju velikih kamena u udaljenim kanjonima, penjanje na stijene i, nakon što padne mrak, opuštanje uz gledanje zvijezda. Ovo je odlično mjesto da naučite kako da se pravilno penjete, jer je ovaj park jedna od najboljih planinarskih destinacija na svijetu.

(STUDOMAT.ba)