Ovo je očekivani broj studenata za upis na Univerzitet u Bihaću

"Očekujemo približan broj kandidata kao i prošle godine, s realnom naznakom da bi taj broj ipak mogao biti nešto manji."


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Članovi Senata Univerziteta u Bihaću utvrdili su upisnu kvotu studenata za sva tri ciklusa studija u narednoj akademskoj godini. Predložena kvota za prvi ciklus studija je 422 studenta, za drugi 163, te 10 studenata za treći ciklus.

 – Očekujemo približan broj kandidata kao i prošle godine, s realnom naznakom da bi taj broj ipak mogao biti nešto manji. Jednostavno, statistički podaci potvrđuju manji broj maturanata koji okončavaju srednjoškolsko obrazovanje, pa su i fakulteti delegirali za nijansu manje kvote, kazao je rektor Univerziteta u Bihaću Fadil Islamović.

Na osnovu prethodnih iskustava, najveće interesovanje za upise očekuje se na Tehničkom, Ekonomskom i Fakultetu zdravstvenih studija. Istaknuto je i kako su u toku procesi za osnivanje univerzitetskih studijskih programa, kod kojih je pravna osnova definisana ranije usvojenim Pravilnikom, prenosi Raport.ba.

 – U toku je proces između Tehničkog i Biotehničkog fakulteta, za stvaranje Odsjeka šumarstva i drvne industrije. Intenzivno se pripremaju elaborat i nastavni planovi za novi nastavnički profil hemija – biologija. Na dnevnom redu naredne sjednice Senata očekujemo i elaborat Pravnog fakulteta za treći studijski ciklus, dodao je rektor Islamović.

Prijedlog Senata sada treba dobiti saglasnost resornog ministarstva i Vlade Unsko-sanskog kantona, pa se raspisivanje Konkursa očekuje između 15. i 20. juna.