Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
17.02.2017.

Ovo je najbolji način da završite e-mail ako želite odgovor

Prema analizama Boomeranga, aplikaciji za bolji učinak mejlova, različiti pozdravi na kraju mejla daju različitu vrstu „odgovora“.


Analiza je pokazala da je na kraju poruke najbolje iskazati – zahvalnost.

Konkretnije, rezultati su pokazali da je najefektivniji pozdrav na kraju mejla „Hvala unaprijed“.

Za potrebe studije, Boomerang je istraživao „pozdrave“ odnosno završne rečenice oko 350.000 mejlova koje ima u arhivi. Kako su napisali na svom blogu, mnogi mejlovi sadržali su „molbe ljudi kojima je potrebna pomoć – usluga ili savjet, i koji su se nadali odgovoru.“

Izabrali su osam „završnih rečenica“ ili „pozdrava“ koji su se pojavljivali oko 1.000 puta i otkrili kakav je bio odgovor na svaku od ovih verzija. Evo do kojih rezultata su došli:

  • „Hvala unaprijed“: Stopa odgovora 65,7 posto.
  • „Hvala“: 63 posto.
  • „Hvala Vam“: 57,9 posto.
  • „Zdravo“: 54,4 posto.
  • „Srdačan pozdrav“: 53,9 posto.
  • „Pozdrav“: 53,5 posto.
  • „S poštovanjem“: 52,9 posto.
  • „Sve najbolje“: 51,2 posto.

Prosjek stopa odgovora za sve mejlove u ovom uzorku jeste 47,5 posto.

U ranijim istraživanjima, pokazalo se da su učesnici bili mnogo voljniji da pomognu studentima kada su u molbi napisali frazu poput: „Hvala vam mnogo! Veoma sam zahvalan na pomoći.“

Ovi rezultati mogu vam pomoći u sastavljanju pozdrava na kraju mejla, ali nemojte slijepo da ih se držite. Sami napravite neku vrstu mini istraživanja, i zaključite šta najbolje „radi“ za vas.

(Biznis Info)

Želiš čitati nove studentske izreke i motivacije, zabaviti se i naučiti nešto novo? Prati STUDOMAT na Instagramu.

AUTOR: STUDOMAT.ba

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.