Općina Centar dodatno stipendira 141 srednjoškolca i studenta

Općinsko vijeće Centar obezbijedilo je dodatnih 114.000 KM za stipendiranje još 141 nadarenog učenika i studenta.


6210783
Foto: bhportal.ba

U velikoj sali Općine Centar u organizaciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar potpisani su ugovori sa još 141 dobitnikom općinske stipendije “Prof. dr. Husein Kulenović”.

Općinsko vijeće Centar obezbijedilo je dodatnih 114.000 KM za stipendiranje još 141 nadarenog učenika i studenta sa područja općine Centar, koji su ispunili uslove u skladu sa Pravilnikom za dodjelu stipendija, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu mogli biti obuhvaćeni u prvom krugu.

Rekordan iznos

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je kazao da je ovo druga godina kako su stipendijom obuhvaćeni svi srednjoškolci i studenti koji ispunjavaju propisane uslove za dodjelu stipendija i da postoji namjera da se ubuduće povećavaju sredstva u općinskom budžetu za ovu namjenu.

– Prošle godine smo pomakli granicu za oko 100.000 KM i mislili smo da smo se zaustavili na tom nivou, ali na našu radost vi još bolje učite i ove godine smo sa zadovoljstvom bili prinuđeni da povećamo taj iznos. U zadnje dvije godine Općinsko vijeće i administracija donose odluku da nema nikakve diskriminacije, da svi koji ispunjavaju uslove dobiju zasluženu stipendiju i to je nešto što ćemo nastaviti u budućnosti. Ove godine izdvojen je rekordan iznos iz budžeta i to 739.000 KM na ime stipendija za učenike i studente, to je nešto na što smo ponosni, kazao je Mandić.

Prosjek ocjena

U prvom krugu stipendiranja srednjoškolaca i studenata Centra izdvojeno je 625.000 KM, od čega je potpisan ugovor za stipendiranje sa 692 učenika i studenta. Školske 2021/2022. sveukupno su stipendijom Općine Centar obuhvaćena 833 srednjoškolca i studenta.

Pravo na općinsku stipendiju imaju nadareni učenici i studenti koji imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od godinu i ne koriste druge stipendije. Općinske stipendije za učenike iznose po 70, odnosno 90 KM mjesečno, a za studente po 100, odnosno 110 KM mjesečno u zavisnosti od prosjeka ocjena, prenosi bhportal.ba.