Općina Centar dodatno stipendira 141 srednjoškolca i studenta

Općinsko vijeće Centar obezbijedilo je dodatnih 114.000 KM za stipendiranje još 141 nadarenog učenika i studenta.


6210783
Foto: bhportal.ba

U velikoj sali Općine Centar u organizaciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar potpisani su ugovori sa još 141 dobitnikom općinske stipendije “Prof. dr. Husein Kulenović”.

Advertisements

Općinsko vijeće Centar obezbijedilo je dodatnih 114.000 KM za stipendiranje još 141 nadarenog učenika i studenta sa područja općine Centar, koji su ispunili uslove u skladu sa Pravilnikom za dodjelu stipendija, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu mogli biti obuhvaćeni u prvom krugu.

Rekordan iznos

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je kazao da je ovo druga godina kako su stipendijom obuhvaćeni svi srednjoškolci i studenti koji ispunjavaju propisane uslove za dodjelu stipendija i da postoji namjera da se ubuduće povećavaju sredstva u općinskom budžetu za ovu namjenu.

Advertisements

– Prošle godine smo pomakli granicu za oko 100.000 KM i mislili smo da smo se zaustavili na tom nivou, ali na našu radost vi još bolje učite i ove godine smo sa zadovoljstvom bili prinuđeni da povećamo taj iznos. U zadnje dvije godine Općinsko vijeće i administracija donose odluku da nema nikakve diskriminacije, da svi koji ispunjavaju uslove dobiju zasluženu stipendiju i to je nešto što ćemo nastaviti u budućnosti. Ove godine izdvojen je rekordan iznos iz budžeta i to 739.000 KM na ime stipendija za učenike i studente, to je nešto na što smo ponosni, kazao je Mandić.

Prosjek ocjena

U prvom krugu stipendiranja srednjoškolaca i studenata Centra izdvojeno je 625.000 KM, od čega je potpisan ugovor za stipendiranje sa 692 učenika i studenta. Školske 2021/2022. sveukupno su stipendijom Općine Centar obuhvaćena 833 srednjoškolca i studenta.

Pravo na općinsku stipendiju imaju nadareni učenici i studenti koji imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od godinu i ne koriste druge stipendije. Općinske stipendije za učenike iznose po 70, odnosno 90 KM mjesečno, a za studente po 100, odnosno 110 KM mjesečno u zavisnosti od prosjeka ocjena, prenosi bhportal.ba.