Najčešća izreka svakog studenta: “Zašto da učim kad mi to nikada neće koristiti u praksi?”

Nema boljeg osjećaja od onog kada shvatite kako biste znanje koje ste stekli na fakultetu sutra mogli primijenili u nekom realnom sektoru.


student girl thinking
Foto: Envato

Ma sigurno ste se svi barem jednom našli u toj situaciji da ste sebi složili savršen plan učenja s ciljem da lagano položite ispit.

Plan je uglavnom –  malo pročitati prvi put da vidim o čemu se tu radi – onako informativno. Onda ću drugi put naučiti kako po planu  i treći put ponoviti. I šta se onda dogodi?

Prvi dan pročitate pet stranica, ali toliko ste opušteni da zapravo gledate kroz knjigu i ništa ne zapamtite.

Drugi dan preskočite, da malo odmorite; treći isto. Pa četvrti dan krenete opet malo i tako prođe mjesec dana da niste naučili niti jednu stranicu.

A zašto je pao ovaj drugi student? Ovdje se odgovor nameće sam od sebe. U toj panici dva dana prije ispita, jednostavno nemaš vremena biti koncentriran i onda zapravo samo bubaš činjenice napamet bez imalo razumijevanja.

U svemu u životu bi trebali biti umjereni, pa tako i u studiranju treba naći zlatnu sredinu i na taj si način olakšati život.

Počnite studirati, a ne bubati napamet.

A zašto da učimo kad nam to nikad neće trebati u praksi?

Nema boljeg osjećaja od onog kada shvatite kako biste znanje koje ste stekli na faksu sutra mogli primijenili na neko vlastito preduzeće, a vjerujte da je većina stvari koje tamo naučite vrlo usko povezana s praksom.

Osim propitkivanja, odlično je i samoispitivanje. Koliko puta vam se dogodilo da čitate i sve vam se čini poznato, a onda se na ispitu ne možete sjetiti što ste pročitali? Razlog tomu je što ste gradivo prepoznali, ali ne i upamtili, pa ga se zato ne možete ni sjetiti. Složite priču i prepričajte gradivo (ili ako volite učiti u paru, prepričajte ga kolegi/ci), tako ćete povezati razne cjeline na dubljim razinama.

Ako ćete učiti na ovaj način, usmeni na bilo kojem predmetu bit će vam “piece of cake”, jer u većini slučajeva profesori žele čuti više od suhoparnih definicija iza kojih ne stoji nikakvo razumijevanje, piše streberaj.hr.

Za kvalitetno i lako učenje trebaju vam:

  • Želja i volja za učenjem (ako učiš bez namjere da nešto naučiš, nećeš ništa zapamtiti)
  • Koncentracija (nema ništa od učenja u krevetu ili udobnoj fotelji – sjedni na stolicu za stol sa dobrim osvjetljenjem gdje je temperatura ugodna da ti nije ni vruće ni hladno)
  • Vremenski rok (ne čekaj zadnji dan, ali nema potrebe niti da kreneš tri mjeseca prije)
  • Radne navike (uči svaki dan u isto vrijeme, tamo gdje se osjećaš „radno“)