Online nastava: Naučite voditi svoje bilješke kao profesionalac

Pored dobre organizacije radnog prostora, bitno je i voditi odlične bilješke s predavanja.


online nastava

Nastava na daljinu možda nije svima najdraže rješenje kada je učenje u pitanju, no takozvano “novo normalno” donijelo nam je mnogo izazova s kojima se trebamo naučiti nositi. Jedan od njih je i usvajanje znanja na daljinu, piše libertas.hr.

Naravno, tuđe skripte i bilješke uvijek mogu pomoći, ali one koje napraviš sam imaju daleko veću važnost. Osim što si siguran da si zabilježeno već barem jednom čuo, u vlastitom se rukopisu uvijek lakše snalaziti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovo su samo neki od savjeta na koji način voditi dobre bilješke.

Prije online predavanja – dobra priprema je najvažnija

Prije svakog predavanja izdvoji kraće vrijeme kako bi pregledao materijale o kojima će se govoriti. Kako bi doista mogao voditi bilješke, važno je da razumiješ o čemu se uopće radi. Budeš li pola predavanja guglao nepoznate pojmove i izraze koje bi dosad već trebao znati, neće ti mnogo koristiti ni samo predavanje, niti bilješke.

Poanta zapisivanja važnih informacija je i da se osiguraš da si ih dobro razumio, kako bi poslije mogao samo ponoviti o čemu se radi, a ne da se osjećaš kao da ti treba dodatno predavanje jer si još zbunjeniji nego prije. Zato, ako tvoj profesor šalje dokumente ili prezentacije prije samog predavanja, barem ih prelistaj prije nego krene online predavanje o istom. Dok proučavaš gradivo, zapiši sva moguća pitanja ili nedoumice koje možda imaš, kako bi ih prilikom samog predavanja odmah ih riješio.

Ako imaš vremena, probaj sam pronaći odgovore putem dostupnih resursa, no svakako obrati dodatnu pažnju kada se o tim temama bude pričalo na samom predavanju. Dogodi li se da profesor nedovoljno dobro pojasni ono što te zanima, ne ustručavaj se pitati ga za dodatno pojašnjenje u za to predviđeno vrijeme; ako ne tokom predavanja, onda svakako tokom individualnih konzultacija.

Prije početka samog predavanja, odluči želiš li bilješke zapisivati ručno ili “digitalno”, pomoću tehnologije. Neka istraživanja pokazala su kako ne postoji jaka veza između toga pišeš li pomoću računara ili ručno i koliko ti napisano ostaje u pamćenju. U oba slučaja vjerovatno ćeš zapamtiti ono što si zapisao. No prednost zapisivanja rukom otkrivena je kada je u pitanju kritičko razmišljanje i razumijevanje koncepta. Naime, kada tipkaš vrlo je vjerovatno da ćeš svaku profesorovu riječ zapisivati brzo i doslovno.

Kada pišeš rukom, zapisivanje ide malo sporije, a samim time bilješke često poprimaju tvoju vlastitu formulaciju i odbacuješ ono što misliš da je suvišno, te parafraziraš za bolje vlastito razumijevanje. Pisanje rukom te prisiljava da kritičnije razmišljaš o informacijama koje dobivaš i na taj način olakšava prepoznavanje najvažnijih elemenata lekcije. Isprobaj obje metode u prvih nekoliko predavanja i vidi koja tebi najviše odgovara – najvažnije je da uvijek znaš gdje su ti bilješke, te da ih doista i koristiš!

Prije online predavanja ne zaboravi:

 • Smjesti se u prostoriji gdje ćeš se moći koncentrirati, ali ne i zaspati
 • Pripremi sav potreban pribor
 • Zatvori sve nepotrebne programe i prozore na zaslonu računala
 • Ukloni svu nepotrebnu tehnologiju i sve što bi te moglo ometati.

Za vrijeme online predavanja – koncentriraj se i aktivno slušaj

Svako predavanje započni istim ritualom: na vrhu zapiši datum i naslov predavanja, te ime predmeta, kako bi se poslije mogao lakše snalaziti u hrpi materijala. To će ti posebno koristiti ako se uz predavanje vežu i dodatni materijali poput raznih dokumenata, prezentacija i video zapisa. Jednom kad predavanje krene, nemoj odlutati mislima ili generički zapisivati sve izrečeno. Uključi mozak i logiku, te obrati pažnju na stvari koji profesor ističe dodatnim naglašavanjem, drugačijom bojom glasa ili promjenom tona.

Te sitnice mogu značiti pad ili prolaz, jer ako je u pitanju mnoštvo gradiva, lakše ćeš razlučiti čemu se više treba posvetiti i šta tvoj profesor smatra bitnijim za prolaz. Gledaj šta profesor radi i ne kopiraj stvari koje ćeš poslije ionako moći nabaviti u obliku nekog dokumenta. Zapisivanje stvari s PowerPoint prezentacije baš i nema nekog smisla kada imaš prezentaciju, zar ne? Radije svoju pažnju usmjeri na ono što profesor pokazuje u tom trenutku i ističe kao vrijedno pamćenja, a NIJE napisano u prezentaciji.

Sve bilješke probaj sažeti i zapisati onako kako ih lakše pamtiš i razumiješ, jer ako samo prepisuješ napisano, dogodit će ti se da ćeš to početi raditi automatski, a predavanja se uopće nećeš sjećati. Logički povezuj stvari odmah dok ih zapisuješ, jer će ti poslije biti lakše iz napisanog učiti. Ako profesor naglasi da neki podatak ima više izgleda da se pojavi u ispitu od ostalih, izdvoji ga vizualno, kako poslije ne bi zaboravio. Neka strelica, smajlić, crtež ili flomaster, ovisno zapisuješ li bilješke ručno ili pomoću računara, trebali bi biti dovoljni. Ako nisi vičan stenografiji, razmisli o razvijanju vlastitih kratica za riječi ili fraze koje se često upotrebljavaju, a korištenjem kojih bi mogao brže izrađivati bilješke tokom predavanja.

Gledaj na to i s ekološke strane, osim što ćeš brže zapisivati izrečeno, štediš i resurse poput papira ili prostora na računalu. Neki profesori svoja predavanja vole objaviti odmah nakon što su i završena, kako bi bili na raspolaganju svim studentima, čak i onima koji možda nisu stigli prisustvovati. Nemoj tu dodatnu pogodnost vidjeti kao priliku da tokom predavanja odlutaš mislima, već aktivno slušaj i pokušaj razumjeti sve o čemu profesor priča, a snimku predavanja poslije iskoristi kako bi u miru napravio bilješke.

Ne zaboravi tokom online predavanja:

 • Bilježiti samo ono što je izrečeno i nije dostupno u dodatnim materijalima
 • Naglasiti dijelove koji će se pojaviti u ispitima
 • Koristiti kratice za brže bilježenje i lakše snalaženje
 • Izbjegavati guglanje tokom predavanja – koncentriraj se!
 • Zabilježiti dijelove koje prati dodatna dokumentacija (video ili prezentacija).

Nakon online predavanja – podsjeti se za bolje pamćenje

Jednom kada se profesor odjavi s predavanja, nemoj istog trenutka napustiti svoje radno mjesto i prepustiti se gledanju najdraže serije ili igranju igrice. Posveti materijalu za učenje još nekoliko trenutaka, kako bi poslije bez problema usvojio gradivo. Pročitaj svoje bilješke i ispravi ih po potrebi. Ovo je važan korak koji je potrebno izvršiti dok ti je predavanje još svježe u glavi, jer poslije bi se mogao pitati je li to doista greška ili je profesor možda stvarno tako rekao. Izbjegni zamke koje te mogu koštati pada na vrijeme. Pošalji mail profesoru ili pokušaj kontaktirati neke od kolega koji su bili na predavanju, kako bi ti pomogli u razrješavanju dileme.

Sada je pravo vrijeme i za guglanje pojmova koji su ti bili nejasni ili ti je potrebno dodatno pojašnjenje istih. Istraži o čemu se radi i dodaj nove bilješke već postojećima, za lakše snalaženje i brže učenje u budućnosti. Koristi vizualna pomagala, poput raznobojnih post-it papirića kako bi na prvi pogled znao o kojem se predavanju radi.

Između predavanja – brini za svoje zdravlje

Akademska godina tek je krenula, zato možeš očekivati da ćeš mnogo sati provoditi u učenju i zapisivanju. Redovno uzimaj pauze i odmaraj cijelo tijelo, uključujući mozak, a kada je online studiranje u pitanju, najviše pazi na oči. Neki od prvih znakova da previše naprežeš svoj organ za vid su:

 • Suhe oči
 • Naprezanje očiju i umor
 • Zamagljen vid
 • Dvostruki vid
 • Pogoršana kratkovidnost.

Osim toga, plavo svjetlo s tvojih uređaja (prijenosnih računara, telefona, tableta) može utjecati i na kvalitetu spavanja. Kako bi zadržao odličan vid i pomogao svojim očima, drži se nekoliko praktičnih savjeta.

Drži se pravila 20-20-20

Pravi pauze u upotrebi zaslona računara ili drugih gadgeta svakih 20 minuta. Za to vrijeme usredotoči se na nešto 20 metara udaljeno od sebe i gledaj u to barem 20 sekundi.

Provjeri vlastitu dioptriju

Neke optike nudite besplatnu provjeru vida, ali uvijek se možeš naručiti i kod svog oftalmologa kako bi se uvjerio da ti se vid nije pokvario. Nosiš li naočale ili leće, pobrini se da ti se dioptrija u međuvremenu nije promijenila.

Prilagodi zaslon svog računara

Ako možeš, postavi zaslon kako bi spriječio odsjaj. Pokušaj ga skloniti od prozora ili izbjeći odsjaj lampe koji ti smeta. Alternativno rješenje je zaštita za zaslon koja je napravljena da ublaži odsjaj, ali i štetna zračenja. Ako ti je tekst na zaslonu premalen, prilagodi ga pomoću postavki računala.

Odaberi pravu udaljenost

Stručnjaci predlažu da zaslon računara bude barem 60 centimetara udaljen od očiju i deset do dvadeset centimetara ispod razine očiju (u odnosu na sredinu računala). Ako nemaš poseban, ergonomski podešen stol i stolicu, uvijek se možeš poslužiti nekom kutijom ili naslagati knjige ispod zaslona računala, kako bi ga stavio na željenu razinu.

Vježbaj oči

 • Trepći – podsjeti se da to napraviš što češće, kako bi tvoje oči zadržale vlažnost
 • Kolutaj očima – zamisli to kao razgibavanje za tvoje zjenice
 • Zatvori i prekrivaj oči – kako bi im dao priliku da se malo odmore od svjetla i naprezanja.