Održano finale državnog takmičenja u simuliranom suđenju za studente prava

Finale državnog takmičenja u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava održano je u nedjelju u Mostaru.


simulacija sudjenje
Foto: Fena

Finale državnog takmičenja u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava održano je u nedjelju u Mostaru. Studentsko udruženje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM), u saradnji s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) i Misijom OESS-a u BiH, organizator je državnog takmičenja u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava, koji je održan u Mostaru od 3. do 5. juna.

Zavidno znanje Studentima se obratio ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je rekao kako se ovo ministarstvo zalaže za takmičenje ovakve vrste.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ono što vas čeka u budućnosti nakon završenog fakulteta jest ovo u čemu se takmiče i moramo to podržavati. Vi ste dika i čast svojih profesora, vi ste promicatelji ljudskih prava u BiH te borci za vladavinu zakona u BiH, istaknuo je Grubeša.

Šejla Maslo Čerkić je uime Misije OESS-a u BiH je navela kako su ove aktivnosti usmjerene na mlade ljude, njihovo napredovanje, druženje i međusobno upoznavanje.

– Znanje i vještine koje su pokazali u proteklom danu i danas su na zavidnoj razini da im mogu pozavidjeti i starije kolege, smatra Maslo Čerkić. Članica VSTV-a i sutkinja Vrhovnog suda RS Jadranka Stanišić osvrnuvši se na takmičenje istaknula je kako dolaze prave mlade snage.

– Ovaj skup obećava da iza nas, koji već pomalo odlazimo, dolaze prave i mlade snage. Skup je bio sjajan, ono što smo imali priliku vidjeti govori da su snage koje dolaze u pravosuđe, tužiteljstva, pravobraniteljstva, odvjetništva one koje opravdavaju te pozicije, zaključila je Stanišić.

Kroz tri dana takmičenja učestvovali su studenti sa šest pravnih fakulteta iz BiH, i to: Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta “Džemal Bijedić” te univerziteta iz Zenice, Bihaća, Tuzle i Istočnog Sarajeva. U finalu su studenti s Univerziteta “Džemal Bijedić” i Univerziteta u Zenici. Predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta SUM-a Marijana Artuković zahvalila se svima na suorganizaciji, istaknuvši da se bez njih njihova ideja ne bi mogla provesti.

– Velika nam je čast što smo okupili šest državnih pravnih fakulteta i da po prvi put održimo ovakvo takmičenje ovdje u Mostaru, dodala je predsjednica Studentskog vijeća Pravnog fakulteta.

Bolje od teorije

Amila Pivić, studentica prava s Univerziteta u Zenici kazala je kako joj je drago da nakon dvije godine pauze i online učenja mogu svi biti zajedno na ovom takmičenju.

– Napokon se uživo učimo i družimo, unaprjeđujemo svoje sposobnosti. Ovo znanje koje ćemo ovdje steći bolje je nego puka teorija koju učimo na fakultetu. Svaka čast na izuzetno organizovanom takmičenju kolegama iz Mostara, rekla je Pivić.

Dekanesa Pravnog fakulteta SUM-a Snježana Pehar čestitala je svojim studentima na inicijativi i organizaciji.

– Simulacija suđenja je uvijek značajna za studente pravnih fakulteta. Ovo takmičenje je prepoznato ne samo u BiH, već i u svijetu. Ono daje afirmaciju studentima u praktičnom smislu, pokazuje kako naši studenti svoje znanje, koje je stečeno kroz formalno obrazovanje, mogu i znaju primijeniti u praksi, mišljenja je dekanesa.

S dekanesom se složila i pomoćnica rektora SUM-a Vesna Kazazić koja je istaknula da samo znanje koje se dijeli i umnožava, prenosi Bljesak.info.

– Ovo je vrlo važno takmičenje i prije svega čestitke idu izvrsnim mladim ljudima i studentima na organizaciji. Na ljestvici vrijednosti u BiH među prvima moraju biti obrazovanje, istraživanje, znanje i nauku, jer ko to ne prepoznaje promašio je vijek, zaključila je Kazazić.