Održana promocija knjige “Priručnik za studentsko organizovanje na Univerzitetu u Sarajevu”

U organizaciji udruženja "Odisej", 20.04.2016. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, održana je promocija knjige "Priručnik za studentsko organizovanje na Univerzitetu u Sarajevu" autora Samira Arnautovića, bivšeg studenta-prorektora Univerziteta u Sarajevu. Knjige su se dijelile besplatno.


Ovaj priručnik je prva publikacija ovakve vrste u regiji i šire. U svom sadržaju, ona obuhvata analizu svih važnih akata koji se tiču studenata, studentskih prava i studentskog organizovanja.

Advertisements

Cilj publikacije je sabiranje svih korisnih informacija za studente koje mogu pomoći za studiranje, za individualni studentski aktivizam, za uključivanje u studentske organizacije te vođenje studentskih organizacija.

Apatija studenata, koja se često problematizuje, dobrim dijelom je razlog neinformisanosti studenata kao i njihove neosvještenosti o stvarnoj moći koju posjeduju svojim kvalitetom i kvantitetom. Priručnik djeluje kao izvjesna kodifikacija prava i obaveza studenata, kao i mogućnosti studenata za borbu kroz institucije univerziteta ali i van institucija.

Održana promocija knjige Priručnik za studentsko organizovanje na Univerzitetu u Sarajevu autora Samira Arnautovića 2

Advertisements

Projekat koji je za rezultat imao izradu i publikaciju ove knjige, najveći je studentski projekat u regiji i rezultat je nastojanja udruženja “Odisej” da pomogne razvoju političke kulture kod srednjoškolaca i studenata.

Današnji studenti su budući glasači i kandidati na lokalnim i opštim izborima. Razvoj interesovanja za funkcionisanje studentskih organizacija i studentski aktivizam uopšte, osnovna je pretpostavka za razvoj zdrave političke kulture u budućnosti koja ne treba biti obavijena potvrđeno neuspješnim, destruktivnim i prevaziđenim politikama, već slobodoumnim, nezavisnim i novim, navodi se na kraju saopštenja NVO “Odisej”.

(STUDOMAT.ba)