Novi trend u evropskom obrazovanju: Penzioneri-studenti s fakulteta potiskuju mlađe kolege

Evropski univerziteti zatrpani su novom vrstom studenata. Naime, penzioneri se sve češće odlučuju na studije, piše list "The Washington Post“.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovaj ugledni dnevnik navodi da je u 30 godina broj studenata koji su penzionerske dane “zamijenili“ studentskim klupama u Švicarskoj upeterostručen!

Advertisements

Od 1981. do 2011. za 500 posto porastao je broj penzionera na švicarskim univerzitetima, podaci su Agencije za statistiku Švicarske. List citira i Franz-Josefa Mittnachta, 86 godina starog Nijemca iz Duizburga koji je ponovo student.

Advertisements

– Kada napunim 90 želim imati titulu doktora. I želim da na mojoj nadgrobnoj ploči stoji natpis: “studirao je do kraja svog života”, izjavio je Mittnacht.

Fenomen penzionera-studenata zaintrigirao je i evropske medije. Nije stvar samo u tome da oni ne plaćaju školarinu. “Caka“ je u nečem drugom.

– Predavanja na fakultetima su meni kao prozor u svijet. Mnogo se lakše socijaliziram, širim krug prijatelja, objasnila je 72-godišnja Švicarkinja Ute Urlich.

Nekadašnja radnica turističke agencije, zajedno sa još 160 vršnjaka, upisala se na Univerzitet Cirih.

– Uz druženje, svakodnevno treniram i mozak. Ne možete se prepustiti penziji i živjeti uobičajeni život, mozak i tijelo treba izazove i škola je odlična prilika, rekla je Urlich.

Medalja, ipak, ima i drugu stranu. Mlađi studenti su se počeli žaliti da njihove starije kolege počinju popunjavati učionice i da zbog toga neki ne mogu prisustvovati predavanjima.

Kako bi odgovorili izazovima, univerziteti su počeli organizirati posebna predavanja za penzionere-studente, a neki su pristupili i radikalnijim mjerama, pa su na popularnim predavanjima zabranili dolazak penzionerima!

– Život mi je dobio smisao. Nikad nisam bio sretniji, izjavio je za njemačke medije Mittnacht, nakon što je primljen na postdiplomski studij iz srednjevjekovne historije.

(AVAZ)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!