Novi trend u evropskom obrazovanju: Penzioneri-studenti s fakulteta potiskuju mlađe kolege

Evropski univerziteti zatrpani su novom vrstom studenata. Naime, penzioneri se sve češće odlučuju na studije, piše list "The Washington Post“.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovaj ugledni dnevnik navodi da je u 30 godina broj studenata koji su penzionerske dane “zamijenili“ studentskim klupama u Švicarskoj upeterostručen!

Advertisements

Od 1981. do 2011. za 500 posto porastao je broj penzionera na švicarskim univerzitetima, podaci su Agencije za statistiku Švicarske. List citira i Franz-Josefa Mittnachta, 86 godina starog Nijemca iz Duizburga koji je ponovo student.

– Kada napunim 90 želim imati titulu doktora. I želim da na mojoj nadgrobnoj ploči stoji natpis: “studirao je do kraja svog života”, izjavio je Mittnacht.

Fenomen penzionera-studenata zaintrigirao je i evropske medije. Nije stvar samo u tome da oni ne plaćaju školarinu. “Caka“ je u nečem drugom.

– Predavanja na fakultetima su meni kao prozor u svijet. Mnogo se lakše socijaliziram, širim krug prijatelja, objasnila je 72-godišnja Švicarkinja Ute Urlich.

Nekadašnja radnica turističke agencije, zajedno sa još 160 vršnjaka, upisala se na Univerzitet Cirih.

Advertisements

– Uz druženje, svakodnevno treniram i mozak. Ne možete se prepustiti penziji i živjeti uobičajeni život, mozak i tijelo treba izazove i škola je odlična prilika, rekla je Urlich.

Medalja, ipak, ima i drugu stranu. Mlađi studenti su se počeli žaliti da njihove starije kolege počinju popunjavati učionice i da zbog toga neki ne mogu prisustvovati predavanjima.

Kako bi odgovorili izazovima, univerziteti su počeli organizirati posebna predavanja za penzionere-studente, a neki su pristupili i radikalnijim mjerama, pa su na popularnim predavanjima zabranili dolazak penzionerima!

– Život mi je dobio smisao. Nikad nisam bio sretniji, izjavio je za njemačke medije Mittnacht, nakon što je primljen na postdiplomski studij iz srednjevjekovne historije.

(AVAZ)