Vlada KS sufinansira zapošljavanje 505 pripravnika: Pogledajte listu poslodavaca i zanimanja

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Listu aplikanata – poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme po Javnom pozivu od 16.11.2015. godine.


posao potraga

Po obradi pristiglih prijava i formiranje liste, Vlada je u 365 privrednih subjekata odobrila obavljanje pripravničkog staža za 505 nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje KS, a za što je izdvojeno 3.159.188 KM.

Služba za zapošljavanje će poslodavcima u ovom Programu koji potpišu Ugovor o radu sa osobama iz ciljne skupine te izvrše njihovu prijavu na penzijsko i zdravstveno osiguranje, u narednih 12 mjeseci za pripravnike VSS i VŠS i šest mjeseci za SSS i KV stručne spreme mjesečno refundirati sredstva u iznosu od 600 KM za novouposlene iz prve kategorije i po 500 KM za ostale kao isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih doprinosa.

Poslodavci koji prijem pripravnika vrše u skladu sa Zakonom o državnoj službi ne mogu učestvovati u ovom Programu kao ni poslodavci koji nemaju prijavljenih uposlenika na PIO/MIO. Svi oni koji su koristili sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje KS i nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima (nisu primili radnike ili ne vraćaju redovno anuitete) nisu mogli učestvovati u ovom programu.

Listu poslodavaca možete pogledai ovdje.

(STUDOMAT.ba)