Nisu samo diplome ‘fejk’: Agenti osnovali lažni fakultet i uhapsili 130 studenata – kako je to moguće?

Biste li ikada pomislili da bi neko osnovao lažni fakultet, na njega upisao studente te kasnije iste uhapsio? Ako niste – slijedi jedna prava priča s fejk faksom.


7155collage

Američki agenti iz Službe državne sigurnosti osnovali su lažni fakultet u Michiganu s ciljem otkrivanja imigracijske prevare. Inače, prevara koju su pokušavali otkriti inače ima i naziv i to “plati i ostani”. Na fejk fakultetu “Farmington” uhapšeno je 130 indijskih studenata što je indijska vlada strogo osudila i uputila protestnu notu SAD-u, prenosi mojfaks.com.

Dok Indija smatra da su njihovi studenti nasamareni i da je lako moguće da su prevareni. S druge strane, tužiteljstvo tvrdi da su upisani studenti znali o čemu se radi te da su bili dobro informisani. Fakultet je osnovan prije četiri godine te je služio kao alat za hvatanje studenata koji su u SAD došli uz pomoć studentske vize te odlučili ostati. Naravno, na fakultetu nisu radili profesori nego agenti. Kako bi fakultet izgledao što realnije i legitimnije, postoji i službena internetska stranica te lažne ustanove. Na njoj su objavljene fotografije sale, biblioteke, kampusa pa čak i samih studenata kako šetaju kampusom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Školarina na lažnom fakultetu u SAD-u iznosila je godišnje od 8 500 do 11 000 dolara, a ovo nije prvi put da se agenti bore protiv imigracijskih prevara stvaranjem lažnog fakulteta. Istu stvar su napravili za vrijeme tadašnjeg američkog predsjednika Obame. Tada su, odnosno, 2016. osnovali lažni fakultet u New Jerseyju.

53066306974591

Ovako je izgledala stranica ‘fakulteta’ sa svim opisima, svojim vizijama i misijama…ko bi rekao da je fejk?

Indijska vlada i dalje smatra da su njihovi studenti nevini. Što će biti s uhapšenim studentima treba tek vidjeti, a raspon godina uhapšenih kreće se od 31 do 26.

(STUDOMAT.ba)