Bolnica za plišane lutke: Ovdje su ljekari djeca koja uče sve o pregledima i zaboravljaju na strah

Bečki mališani su i ove godine u posebnoj bolnici mogli da liječe svoje plišane igračke.


17958165535dfb98b27e513568925962 w640

Radi se o uspješnom projektu kojim se kod djece uzrasta od 4 do 8 godina želi da se umanji strah od ljekarskih pregleda, a nastao je u saradnji bečkog Medicinskog univerziteta (MedUni Wien), Udruženja austrijskih studenata medicine (AMSA), Bečke ljekarske komore, zdravstvene organizacije “Johanniter” i Akademskog strukovnog udruženja austrijskih farmaceuta (AFÖP), prenosi superzena.b92.net.

Ovaj zabavan i istovremeno koristan projekat zamišljen je tako da djeca u bolnicu ponesu svoje medvjediće ili lutke i zatim kao pravi ljekari na specijalizaciji uče kako da pregledaju i liječe svoje plišane pacijente. Pritom ih kroz sve postupke vodi stručan tim od pedesetak budućih ljekara sa bečkog Medicinskog univerziteta. Djeca tako bez straha i u opuštenom okruženju mogu aktivno da iskuse kako ljekarski pregledi izgledaju u stvarnosti – od prijema pacijenta pa sve do njegovog otpusta iz bolnice.

Tako, između ostalog, mogu da saznaju kako funkcioniše klinika za stomatologiju, šta sve rade ljekari, kako izgledaju i kako se proizvode lijekovi i šta se sve nalazi u operativnoj sali ili vozilu hitne pomoći. Pored toga uz stručnu podršku mogu isprobati EKG uređaj za mjerenje aktivnosti srca ili vježbaju postupak reanimacije. Sa takvim iskustvom djeca kasnije opuštenije pristupaju pravim ljekarskim pregledima, što cijeli proces u bolnici čini lakšim i za njihove roditelje kao i za same ljekare.

Organizatori se takođe nadaju da će ovaj projekat neke mališane možda da podstakne da se i sami odvaže da studiraju medicinu.

(STUDOMAT.ba)