Nezaposleni 41-godišnjak tužio roditelje jer želi da ga zauvijek uzdržavaju

Kaže da je "ranjivo" odraslo dijete i tvrdi da prestankom uzdržavanja njegovi roditelji krše njegova ljudska prava...


judges gavel on a law book

U neobičnom slučaju u Velikoj Britaniji, 41-godišnji nezaposleni oksfordski diplomant doveo je roditelje pred sud u bizarnom pokušaju da ga finansijski podupiru čitav život.

Uprkos tome što ima diplomu prava s prestižnog sveučilišta Oxford, 41-godišnji Faiz Siddiqui tvrdi da je potpuno ovisan o svojim roditeljima koji žive u Dubaiju.

U sudskim spisima koji su isplivali u medijima, Siddiqui se opisuje kao “ranjivo” odraslo dijete sa zdravstvenim problemima zbog kojih tvrdi da prestankom uzdržavanja njegovi bogati roditelji krše njegova ljudska prava, prenosi Index.hr.

Diplomirani pravnik koji nije radio od 2011. godine besplatno živi u luksuznom stanu u vlasništvu njegove majke Rakshande (69) i oca Javeda (71) u londonskom Hyde Parku.

Osim toga, roditelji mu plaćaju i račune te mu daju 550 dolara džeparca sedmično, no zaprijetili su mu prestankom financiranja zbog ozbiljne svađe koju su imali.

A 41-year-old unemployed #Oxford graduate is suing his parents in the hopes of them paying his 'maintenance' for life….

Posted by Newsie on Tuesday, 9 March 2021

 – Njegovi roditelji koji već dugo pate imaju svog pogled na to što je prikladno za njihovog teškog, zahtjevnog i ustrajnog sina, rekao je odvjetnik roditelja Justin Warshaw QC za The Sun.

Ovo nije prvi put da se Faiz Siddiqui pojavio u medijima. Prije nekoliko godina završio je u vijestima jer je tužio Oxford tvrdeći da mu institucija nije pružila adekvatno obrazovanje, što ga je navodno spriječilo da stekne prvorazrednu diplomu i utjecalo na njegovu pravničku karijeru. Gubitak je procijenio na 1,4 miliona dolara, ali sudac je odbacio njegov zahtjev.

Siddiqui koji je radio u nekoliko pravničkih tvrtki do 2011. godine, pokrenuo je prošle godine postupak protiv svojih roditelja tražeći uzdržavanje, ali ga je sudija porodičnog suda odbio. Sada je proslijeđen Apelacionom sudu i smatra se značajnim slučajem koji bi mogao uticati na prava svakog roditelja iz Velike Britanije. Sad se žalio na presudu i sve oči su uprte u taj slučaj, jer bi mogao postaviti presedan za ostale roditelje.