Nema posla za 17 doktora nauka i 64 magistra u RS-u

Saznajte koliko visokoobrazovanih ljudi u RS-u nema posao.


Zaključno sa julim 2021. godine u RS-u bilo je 17 nezaposlenih doktora nauka, saznaje Buka. Čak 12 ih je iz Banjaluke, po jedan iz Doboja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Prijedora i Trebinja.

Advertisements

Prema istim podacima, čak 64 nezaposlenih magistara je evidentirano na zavodu za zapošljavanje, od kojih je najveći broj iz Banjaluke (29).

Foto: Buka
Foto: Buka

9725 osoba sa visokom stručnom spremom je nezaposleno u RS-u, od čega je 2689 iz Banjaluke.

Foto: Buka
Foto: Buka

Najviše je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom – 24390 lica, dok je nezaposleno 23700 kv radnika.

Advertisements

Ranije je objavljeno kako je sa majem 2021. godine od svih nezapslenih doktora nauka najviše bilo finansijskih radnika i ekonomista.

Foto: Buka
Foto: Buka

Prosječna dužina čekanja na posao na evidenciji nezaposlenih lica zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja, dodatnih znanja i sposobnosti koje osoba posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivna u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih građana sa istim zanimanjem.

U okviru visoke stručne spreme, do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike, profesori matematike i fizike, profesori informatike, ljekari i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Prosječna dužina čekanja na zaposlenje ovih građana je do godinu dana.