Studij u inostranstvu i praksa u BiH: Ammar Liđan ima važnu poruku za mlade ljude u BiH

"Prilika da se vratim u BiH i iskusim rad ovdje je nešto što će sigurno usmjeriti i moje razmišljanje o budućnosti."


Foto: Oslobodjenje
Foto: Oslobodjenje

USAID projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta uspješno realizuje program mobilnosti za mlade iz bosanskohercegovačke dijaspore – ljude koji pripadaju drugoj generaciji iseljenika, ali i za mlade ljude koji su posljednjih nekoliko godina proveli na studiju ili radu vani.

Cilj programa je ohrabriti njihov dolazak u Bosnu i Hercegovinu te im pružiti priliku da pronađu nove poslovne perspektive u BiH. Jedna takva priča je i priča Ammara Liđana, rodom iz Bihaća, koji je završio poslovnu ekonomiju. Tokom studija je boravio na Univerzitetu u Mariboru u Sloveniji i na Univerzitetu u Grazu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Još tokom dodiplomskog studija vidio sam šta znači studirati u inostranstvu i živjeti u inostranstvu, pa sam 2019. godine donio odluku da napustim BiH i otišao sam u Njemačku, u grad Paderborn. Epidemija je promijenila okolnosti, te sam počeo istraživati opcije koje imam. Pojavila se prilika pri USAID-ovom projektu “Diaspora Invest” da pronađem priliku u BiH. Istovremeno, upisao sam master studije online putem. Nakon što sam prošli semestra proveo u Mariboru, već naredni idem na Eskişehir Osmangazi Univerzitet u Turskoj. Dakle, stalna mobilnost vam nekako postane dijelom života, a ova prilika da se vratim u BiH i iskusim rad ovdje je nešto što će sigurno usmjeriti i moje razmišljanje o budućnosti. Dugoročno još nisam donio odluku o potpunom povratku u BiH, ali nikad se ne zna. Smatram da je život u BiH moguć, ali do ostvarenja cilja se lakše i brže dođe u inostranstvu, iskreno će Liđan.

Ammar naglašava da mladi iz BiH imaju prilike za mobilnost i razmjenu prema vani.

– Iz moje perspektive studija u BiH, Sloveniji i Austriji, smatram da postoje različite mogućnosti u sve tri države. BiH je dio Erasmus+ mobilnosti, i Univerziteti nude opcije studija u državama skoro cijele Evrope, u potpunosti finansirano od strane Evropske Komisije. Pored Erasmus+ programa, postoje još i Erasmus for Young Entrepreneurs (Erasmus za mlade poduzetnike), CEEPUS program, kao i Mevlana program za studij u Turskoj. Ono što sam ja primijetio da je naprednije u Njemačkoj, Sloveniji i Austriji jeste da imate više mogućnosti za praksu ili rad tokom studija, kao i više privilegija/subvencija, napominje Ammar za Mojabih.oslobodjenje.ba.

No, pored svih tih programa, kao posebno iskustvo ipak ističe DiaWorks Summer Internship.

– Zahvaljujući USAID-ovom imam čast i mogućnost da provedem mjesec dana u BiH i obavim praksu koju nikad nisam imao mogućnost obaviti dok sam bio u BiH. Kompanija u kojoj obavljam praksu je “Stolarija KENDIĆ” iz Velike Kladuše, na poziciji administrativnog službenika. Ovakav vid prakse i programa bi trebao biti integralni dio srednjoškolskog i visokoobrazovnog kurikuluma u obrazovnim institucijama u BiH, i nadam se da će jednog dana i postati obavezan, gdje će svako imati priliku da prođe kroz ono što bi trebao biti sastavni dio učenja, a to je praksa. Ovim putem bih htio poručiti mladim ljudima u BiH da iskoriste svaku mogućnost koja im se nudi – studij, mobilnost, učenje stranog jezika, umrežavanje, rad na sebi, te da ne očekuju ni od koga ništa. Ukoliko nema opcija u BiH, ne plašite se mobilnosti i ne mislite da je svako kretanje “trajno” i konačno. Napravite plan/cilj gdje se vidite za godinu, dvije, pet godina i radite sve da ostvarite taj cilj, zaključio je Ammar Liđan.