Nekoliko načina kako da produktivno iskoristite svoje slobodno vrijeme

Ponekad ne znamo kako iskoristiti slobodno vrijeme, pa umjesto da se uključimo u neku aktivnost, radije ostajemo kući gledajući filmove ili provodeći vrijeme na nekoj od društvenih mreža. Donosimo vam nekoliko savjeta kako kvalitetnije iskoristiti svoje slobodno vrijeme.


Jedno od mnogih pitanja koji se svakodnevno nameću studentima kada završe sa svojim predavanjima na fakultetu, učenjem i položenim ispitima te ostalim obavezama jeste upravo  pitanje: Kako na pravi način iskoristiti svoje slobodno vrijeme ili šta raditi sad?

Advertisements

Nakon svih napornih obaveza koji svaki student posjeduje potrebno je pronaći i način kako da se odmorimo od svih tih obaveza. Postoji mnogo mogućnosti kako i na koji način pravilno iskoristiti svoje dragocjeno vrijeme, a to zavisi od individue do individue.

– Samo je jedan kutak svemira koji sigurno možete promijeniti, a to ste vi sami, Aldous Lenard Huxley.

Prema Maslowljevoj piramidi potreba nakon zadovoljavanja fizičkih potreba, potreba za sigurnošću, ljubavlju i pripadnošću, dolazimo i do one jedne od najvažnijih, potrebe za samoostvarivanjem koje su ujedno i najviši nivo potreba.

Unutar ovih potreba za samoostvarivanjem ubrajamo potrebe za moralnošću, kreativnošću, rješavanjem problema i mnoge druge.

Mnogi studenti svoje slobodno vrijeme provode po okolnim kafićima oko fakulteta ili izlascima po disko klubovima, što je prihvatljivo, jer ko ne bi posegnuo za jednom šoljicom kafe nakon napornog dana ili trenutkom dobre muzike i plesa. Međutim, postoji nekoliko boljih načina na koji ćete uštediti svoj novac, a svoje vrijeme pretvoriti u nešto što će vam poslije biti od koristi.

Advertisements

Neki fakulteti posjeduju centre za razvoj karijere koji studentima omogućavaju perspektivniju budućnost, tako što sve studente, buduće poslovne ljude priprema za poslovni svijet odnosno za tržište rada.  Studenti u tim centrima razvijaju svoje sposobnosti, kompetencije, upoznaju druge ljude i dolaze do novih saznanja koja će im poslije koristiti.

Pored ovihcentara za razvoj karijere, postoje mnoga kulturna dešavanja van fakulteta koje organizuju druge institucije, pa za sve studente  različitih interesiranja nudi se mogućnost izbora.

Pored svega navedenog svoje slobodno vrijeme možete iskoristiti i odlaskom na neku planinu. Naučno je dokazano da povećanje kisika u organizmu dovodi do povećanja koncentracije, tako da ćete nakon posjete nekoj od planina zasigurno “napuniti” svoje baterije te ponovno i hrabro krenuti sa svim svojim obavezama, ne predajući se, a na kraju uživati i biti zadovoljni onim što ste učinili i postigli.

Nadamo se da da vas je ovaj članak inspirisao i da ćete se aktivno uključiti i početi raditi na razvoju i usavršavanju svoje karijere, a slobodno vrijeme iskorištavati na pravi način.

(Nidal Čaušević/STUDOMAT.ba)