Neko pokušao otrovati profesore i studente: Studente se poziva da ne konzumiraju ništa sa Univerziteta

U slučaj je uključeno 40 detektiva i državno tužiteljstvo jer se sumnja na pokušaj ubistva.


First Aid Training - Food Poisoning
Ilustracija: Envato

Sedam je osoba sa Lichtwiese kampusa, Tehničkog univerziteta u Darmstadtu, zapadnoj Njemačkoj, na bolničkom liječenju nakon što su razvili simptome trovanja. Njemačke su vlasti u utorak priopćile da su pokrenule istragu zbog sumnje na pokušaj ubistva.

Advertisements

Nekoliko studenata i članova osoblja doživjelo je mučnine, a nekima su ruke i noge vidno postale modre nakon korištenja kuhinjskog pribora i aparata za piće na njihovom univerzitetskom Institutu za znanost materijala, izvijestila je državna policija u Hessenu, prenosi Moj Faks.

Šest osoba je zaprimljeno u bolnicu u Darmstadtu blizu Frankfurta dok je 30-godišnji student bio i životno ugrožen, no srećom, ljekari su ga uspjeli stabilizovati. Kako dalje prenose, Odjel za ubistva s 40 detektiva, nazvan Licht (svjetlo) osnovan se za istragu slučaja, poručili su iz policije i državnog tužiteljstva. – Istraga se odvija velikom brzinom i policija čini sve kako bi identificirala krivca, poručuju.

Sumnja se da je tokom vikenda kontaminirano nekoliko boca mlijeka i vode koji su dostupni za korištenje u tri univerzitetske kuhinje na kampusu. Pozivajući se na anonimnog istražitelja, Bild je izvijestio da je policija isključila mogućnost da se otrov mogao ostaviti slučajno.

Studente se poziva da ne konzumiraju ništa sa Univerziteta, već samo ono što su sami donijeli ili skladištili pod vlastitim nadzorom, a oni koji su od ponedjeljka pili iz bočica dostupnih na kampusu i osjećaju se loše, savjetuju da se odmah jave ljekaru.

Advertisements

Policija je među ostalim rekla i da se kontaminacija može prepoznati zbog oštrog mirisa specifičnog za otrov. Istražitelji koji rade na slučaju rekli su da su identificirali tvar nakon što su preko noći analizirali uzorke u laboratorijima, ali ne mogu dati ime otrova dok je policijska istraga u toku.

Utvrđena je tvar koja može biti štetna za zdravlje, pa čak i smrtonosna, rekao je viši javni tužitelj Robert Hartmann na konferenciji za novinare u utorak.

Šokirani smo očitim zločinom koji je počinjen na našem univerzitetu, rekla je rektorica univerziteta Tanja Brühl.

Oboljelima želim sve najbolje, brz oporavak i mogu im osigurati svoju punu podršku. Zajedno sa univerzitetom i istražiteljima, sada moramo razjasniti situaciju što je brže moguće, izjavila je Angela Dorn-Rancke, ministrica nauke za pokrajinu Hessen, kojoj pripada i grad Darmstadt