Neki studenti još nisu imali priliku sjesti u studentske klupe: Zamišljala sam nastavu, kafe na pauzi…

Studenti koji su fakultet upisali akademske 2020/2021. godine, još nisu imali priliku sjesti u studentske klupe.


Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Bosna i Hercegovina svakim danom se nalazi u sve težoj epidemiološkoj situaciji. Uprkos tome, treći semestar nastave na fakultetima je završen, uglavnom online, ali ima i onih koji su cijeli semestar pohađali nastavu uživo. Iskustva su slična, ali i nade o pitanju nastavka akademske godine.

Kažu da su studentski dani posebni i svako ih, uglavnom, zamišlja na sličan način. Emina Lopo, studentica je druge godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Ona je studentske dane zamišljala ovako:

– Zamišljala sam da ću buditi se ujutro, nakon kafe, sići, biti na fakultetu, vratiti se, učiti. Između ostalog da ću piti kafe s kolegama na pauzi.

Studenti koji su ovaj fakultet upisali akademske 2020/2021. godine, još nisu imali priliku sjesti u studentske klupe. Emina kaže da se na online nastavu bilo lako priviknuti, ali da je vremenom postalo veoma dosadno.

– Vjerujte da zna biti dosadno jer sjediš u sobi i pokušavaš da se fokusiraš na prezentaciju gdje ne vidiš nikog, pa čak ni profesora jer rijetko pale kamere, tako da je teško održati koncentraciju i upratiti šta se dešava, a trebalo bi, dodaje Emina Lopo.

Arnes Jeleč, student Fakulteta političkih nauka, za razliku od Emine, imao je priliku iskusiti oba načina odvijanja nastave. Smatra da sve ima svoje prednosti i mane, ali da je ipak prednost razgovora uživo neupitna.

– Mislim da nastavu uživo ništa ne može promijeniti u tom smislu. Ima dosta predmeta koje sam morao slušati online radi epidemiološke situacije kakve jeste, koje bih volio da sam slušao uživo. Ima dosta profesora koje sam želio slušati uživo, a nisam mogao, i nije isto kada s osobom uživo pričate i kada vam ona predaje online, navodi Arnes.

Međutim, zdravlje stavljaju na prvom mjestu. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, smatraju da bi se nastava na fakultetima u narednom semestru trebala nastaviti online.

Da bi se uzeo u obzir broj zaraženih i smanjilo prenošenje koronavirusa, Jeleč poziva studente koji su pozitivni da to i prijave svom fakultetu putem linka u sistemu elektronske nastave.

Iako je predviđeno da naredni semestar počinje 28. februara, i dalje je neizvjesno da li će taj datum i značiti povratak studenata na fakultete ili će se nastava odvijati online, piše Okanal.