Nedžad Kamenica, prvi SHL ambasador aktivizma: Trebam biti primjer i uzor svim mladim ljudima

Goraždanin Nedžad Kamenica, student druge godine Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na odsjeku Međunarodni odnosi, izabran je za prvog SHL ambasadora aktivizma na SHLeventu "100 mladih 100 ideja" u Sarajevu.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Izbor ambasadora je jedan od značajnih segmenata SHLeventa, a Nedžad je među šest kandidata ponio titulu najboljeg što znači da će u narednoj godini sa svojim kolegama raditi na projektima koji imaju za cilj poboljšati angažman mladih u Bosni i Hercegovini.

Advertisements

Mladom Goraždaninu nikada nije manjkalo ideja ni želje za aktivizmom i zajedničkim radom. Godinama je aktivno radio u Asocijaciji srednjoškolaca BIH, te je osnovao Lokalni tim Gorade. Postao je i član Upravnog odbora ASuBiH-a gdje je bio angažiran sve do završetka srednjoškolskog obrazovanja rješavajući probleme srednjoškolaca u cijeloj BIH. Nedžad je kroz srednju školu bio aktivan i u Vijeću učenika te kao predsjednik tog Vijeća. Uz to je i član Odbora Omladinske banke Goražde u sklopu programa Fondacije Mozaik. Titula ambsadora za njega je nagrada za dosadašnji angažman.

– SHL ambasador aktivizma predstavlja prestižnu titulu za jednog aktivistu jer je to jedan vid nagrade za dosadašnji rad kao i nova prilika za direktan rad sa SHL Fondacijom u narednoj godini. Također predstavlja “role model” aktiviste i ta osoba treba da bude uzor i primjer svim mladim ljudima. I meni je ove godine po prvi put ikad dodijeljena ova nagrada kao najboljem i ovo je nagrada za moj trud i rad sve ove godine. SHL Fondacija mi je pružila priliku da pišem u publikaciji ‘Mladi u BiH danas’ gdje sam radio istraživanje na temu Mobilnost mladih u Goraždu, ističe Nedžad Kamenica.

Tokom konferencije mladi aktivisti su definirali ključne probleme poput nedovoljnog broja programa za biznis ideje mladih, loše mobilnosti, niske svijesti o neformalnoj edukaciji, odsustva omladinskog aktivizma i niskog stepena učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

Advertisements

SHL će u saradnji sa mladima u 2016. godini realizirati najbolje od predstavljenih ideja kako bi pomogli mladima da zajedno dođu do kvalitetnih rješenja.

SHLevent se održava u organizaciji Fondacije Schüler Helfen Leben.

(Klix.ba)