Ne starta vam se s fakultetskim obavezama? Četiri savjeta kako ponovo početi s učenjem

Ponekad je povratak u akademske klupe prava borba, nakon dugotrajnog i opuštajućeg odmora. Brzo postajemo pretrpani obavezama i listama, dok je puno lakše i ugodnije listati društvene mreže. Kako krenuti sa starta ponovo?


female student studying in library

Kako prešaltati u višu brzinu i zapravo se vratiti fakultetskim obavezama? Isprobajte ovih pet provjerenih tehnika da ponovno krenete i dovršite šta trebate u roku.

1. Napravite vremenski ograničenu pauzu

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Svi trebamo pauze od učenja. Iako se može činiti da se samo napornim i mukotrpnim radom postiže završenje posla, istraživanje zapravo pokazuje da kratke pauze zapravo mogu poboljšati fokus, napuniti energiju i povećati produktivnost.

Dakle, umjesto da vršite pritisak na sebe da konstantno završavate obaveze, napravite namjernu pauzu za punjenje gorivom i uživajte u trenutnoj stanci koja vam zapravo treba.

Ali ključno je da pauza bude – pauza. Kako se ne biste izgubili u pauzi i nikad se više ne vratite na posao, postavite timer na pauzu. Kad vaš mozak zna da je pauza privremena, vjerojatnije je da ćete maksimalno iskoristiti blagodati pauze.

Bez obzira na to napravite li 15-minutnu pauzu ili dvosatni odmor, vremenski ograničena pauza omogućuje vam da se odmorite kako biste mogli uskočiti nazad u more obaveza kad se tajmer isključi.

walking 1603393111

2. Nagradite se za izvršavanje zadatka

Kad se ne osjećamo motivisano, najučinkovitiji način da to preokrenemo je stvaranje motivacije. Napravite neku nagradu koju ćete si dodijeliti ako izvršite zadatak – to može biti popodnevna šetnja, sladoled od vanilije ili sat vremena videoigara na kraju radnog dana. Koju god nagradu odabrali, samo pripazite da je ona ta koja vas zapravo oduševljava i kojoj se radujete dok obavljate obaveze.

Iščekivanje nagrade dat će vam motivaciju da dovršite zadatak, jer započinjete povezivati ​​zadatak s ugodnom nagradom koju ćete kasnije dobiti. Na primjer, ako morate dovršiti seminarski rad do kraja dana, mogli biste se odlučiti za proslavu obavljenog kupovinom omiljene hrane za večeru. Pomisao na taj ukusni obrok može vam dati dodatni poticaj za obavljanje posla.

Ali ne morate samo čekati dok vaš posao ne završi da biste sebe nagradili. Zapravo, istraživanja pokazuju da povremene nagrade ranije zapravo najviše poboljšavaju produktivnost i fokus.

Dakle, umjesto da čekate dok ne završite cijeli zadatak da biste dobili veliku nagradu, između njih biste mogli isplanirati manje nagrade, kao što je stanka za kafu nakon prvih 10 stranica ili šetnja parkom nakon narednih 10. Ove male pauze su vremenski ograničene (kao što je spomenuto već ranije) i temelje se na nagradama kako bi vam pružile motivaciju da nastavite dalje.