Studenti svako veče vrište kako bi se riješili stresa

Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa


Ova tradicija je počela sedamdesetih godina prošlog vijeka, a danas je postalo normalno da ljudi iz administracije fakulteta podsjećaju studente kada i gdje treba da vrište, prenosi nezavisne.com.

Advertisements

Mnogi vjeruju da se prvo kolektivno vrištanje dogodilo na Lund univerzitetu nakon što su studenti pogledali dokumentarac u kome je objašenjeno terapeutsko dejstvo vrištanja. Oni su, prirodno, željeli da isti metod upotrebe za smanjenje stresa pred ispit.

Advertisements

Praksa kolektivnog vrištanja pokazala se popularnom i ubrzo je stigla i do Upsala univerziteta gdje se pretvorila u tradiciju koja je bila aktuelna do devedesetih godina. Na inicijativu voditelja studentskog radija 2006. godine vrištanje je ponovo ušlo u modu.

Danas gotovo da ne prođe dan školske godine da neko od studenata u 22 sata ne pusti svoj glas iz bijesa zbog obaveza na fakultetu ili jednostavno zato što se tako dobro zabavi.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!